Novela zakona

SDS bi denar za nevladne organizacije preusmerila v sklad za obnovo

J.V./STA
7. 12. 2023, 20.44
Posodobljeno: 7. 12. 2023, 20.45
Deli članek:

Skupina poslank in poslancev s prvo podpisano poslanko SDS Jelko Godec je na DZ naslovila predlog novele zakona o nevladnih organizacijah. Z njim želijo odstotek dohodnine, ki ga državljani ne namenijo upravičencem in ostanejo za projekte nevladnih organizacij, preusmeriti v Sklad za obnovo Slovenije po poplavah, po letu 2028 pa v proračun.

Sašo Švigelj
Prvo podpisana poslanka SDS Jelka Godec.

Poglavitna rešitev zakona je dodelitev dodatnih sredstev za obnovo po poplavah in zemeljskih plazovih v avgustu letos, Skladu za obnovo Slovenije za obdobje od leta 2024 do 2028 ter sprememba načina financiranja Sklada za razvoj nevladnih organizacij, so poslanci SDS zapisali v obrazložitvi.

Predlagajo, da sredstva, ki jih davčni zavezanci niso neposredno namenili za financiranje splošno koristnih namenov, za financiranje političnih strank ali reprezentativnih sindikatov, čeprav bi jih v sladu z zakonom, ki ureja dohodnino lahko, torej za nerazdeljen del, in sicer za obdobje od 2024 in 2028 namenijo obnovi in sicer s prenosom na Sklad za obnovo Slovenije.

Prav tako predlagajo spremembo načina financiranja Sklada za razvoj nevladnih organizacij, in sicer na način, da se sredstva dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili upravičencem, po letu 2028 prenesejo v državni proračun in ne Skladu za razvoj nevladnih organizacij.

Cilj spremembe je po navedbah predlagateljev za obdobje od leta 2024 do 2028 zagotoviti dodatna sredstva za obnovo po poplavah. Če bo DZ potrdil predlog novele, bi se ta začela uporabljati s 1. januarjem naslednje leto.