Zločin v Črničah

Dragan mamo zvečer pretepel, zjutraj jo je zadavil

S.R./STA
8. 12. 2023, 10.37
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 10.42
Deli članek:

Dragan Kukanja, obsojen za uboj svoje 91. letne mame, ni uspel s svojim zahtevkom za varstvo zakonitosti. Kot poročajo Primorske novice, mu vrhovno sodišče ni ugodilo, zaradi česar je obveljala sodba novogoriškega sodišča.

Leo Caharija / Primorske novice
Dragan Kukanja

Takrat 68-letni Kukanja, ki je v noči na 4. september 2018 v hiši v Črničah svojo mamo večkrat pretepel, zjutraj pa zadavil, se ni sprijaznil z odločitvijo senata novogoriškega okrožnega sodišča, da mu zaradi kaznivega dejanja hude poškodbe prisodi dve leti zapora, zaradi uboja pa deset let, nato pa kazni združi še z že pravnomočno kaznijo zaradi nasilja in surovega ravnanja, ter mu prisodi 14 let in pol zapora. Zagovornik Kukanje Mitja Podgornik je poudaril, da nikoli ni bilo v naklepu obtoženega, da bi ubil svojo mamo. Zato so vložili zahtevi za varstvo zakonitosti, v kateri so predlagali, da sodišče sodbo razveljavi in vrne v novo sojenje, so zapisali v Primorskih novicah.

Po njihovih navedbah so vrhovni sodniki ugotovili, da je zahteva glede prve sodbe prepozna in so jo zato zavrgli, glede druge pa presodili, da ni utemeljena. Da bi na sojenju prišlo do kršitev določb kazenskega postopka in kazenskega zakonika niso potrdili, zato so jo prav tako zavrgli. V zahtevi za varstvo zakonitosti so zagovorniki obsojenega vztrajali, da bi morali izvedenko psihiatrične stroke zaradi dvoma v njeno nepristranskost izločiti. Glede njene izločitve so vrhovni sodniki pojasnili, da obramba na začetku ponovljenega sojenja, ko bi to lahko storila, tega ni izrecno zahtevala, v zahtevi za varstvo zakonitosti pa je za to že prepozno.

Zagovorniki so v zahtevi vztrajali, da je "kaznivo dejanje hude telesne poškodbe konzumirano v kaznivem dejanju uboja". V odgovoru na zahtevo je vrhovni državni tožilec Harij Furlan pritrdil presoji okrožnega in višjega sodišča, da premor med kaznivima dejanjema hudih telesnih poškodb in uboja kaže, da gre za dve samostojni kaznivi dejanji. Kot poročajo Primorske novice, naj bi bil Kukanja med fizičnim nasiljem, ki ga je nad mamo izvajal zvečer, zmanjšano prišteven zaradi učinka alkohola in paranoidne osebnostne motnje. Izvedenka pa je ugotovila, da je bil do jutra, ko je mamo zadavil, že prišteven.

Višji sodniki so Kukanji jeseni 2020 zaradi nasilja v družini in surovega ravnanja prisodili tri leta in pol zapora, sodbo zaradi uboja pa so tedaj razveljavili in jo vrnili v ponovno sojenje. Na ponovljenem sojenju maja 2021 so ga zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb in uboja matere obsodili na 14 let in pol zaporne kazni. Tožilstvo je sicer zanj predlagalo skupno 16 let zaporne kazni, za kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe dve leti in za uboj matere 11 let. Tri leta in pol zaporne kazni pa je še na prvem sojenju v lanskem letu Kukanja dobil za surovo ravnanje z mladoletno osebo in nasilje v družini, kar je potrdilo tudi Višje sodišče v Kopru.