»Gola želja po ubijanju«

Oče in sinova načrtno streljali v gnezdo in pobili zaščitene male uharice

R.T.
8. 12. 2023, 10.24
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 10.24
Deli članek:

Avstrijski lovci, oče in sinova, ki so aprila letos brutalno pobili zaščitene sove male uharice, bodo morali plačati denarno kazen.

Profimedia
Pobili so družino malih uharic.

Oče in njegova sinova, ki so bili spoznani za krive uboja zaščitenih ptic, pravzaprav kar celotne družine v gnezdu, morajo plačati 8000 evrov oziroma dvakrat po 1200 evrov kazni. Okrožno sodišče v Welsu je namreč odločilo, da so s šibrovko namerno streljali v gnezdu na drevesu, v katerem se je nahajala družina malih uharic. Sodba je zdaj postala pravnomočna.

Poboj se je odvil 23. aprila letos na območju občine Pram v Zgornji Avstriji. Kot poroča Kronenzeitung, je trojico pri dejanju zasačil nek očividec. Slednji je na sodišču opisal, kako so se oče in sinova razporedili okoli velike hruške, namerili in proti vrhu drevesa s šibrovkami izstrelili najmanj 15 strelov. Merili so v gnezdo, v katerem se je nahajala mala uharica s štirimi mladički. Ko so spoznali, da jih nekdo opazuje, so po navedbah priče s kraja pobegnili. A jih je očividec, ki je na kraju nato našel kadavre in je dogodek tudi fotografiral, prepoznal. Izkazalo se je, da gre za 67-letnega domačina ter njegova 36 in 31 let stara sinova. Vsi trije so lovci. Očividec je zadevo pozneje naznanil policiji.

Trojica je kaznivo dejanje zanikala, a jih je junija okrožno sodišče v Welsu spoznalo za krive. Ob denarni kazni jim je naložilo še, da morajo izročiti svoje svoje orožje. V obrazložitvi sodbe so navedli, da je trojica v sove streljala iz »gole želje po ubijanju.« Upokojeni oče in njegov brezposelni 31-letni sin sta prejela po 1200 evrov kazni, najstarejšega sina pa so po žepu udarili z 8000 evrov težko kaznijo, a se je trojica pritožila. Na višjem sodišču v Linzu je bila včeraj njihova pritožba zavrnjena kot neutemeljena, prva sodba okrožnega sodišča pa je postala pravnomočna.