Epilog

Zadeva smejalni plin: Orlu in Jazbecu dve leti kazni, Gril oproščen

S.R.
8. 12. 2023, 11.42
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 13.03
Deli članek:

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je z dvema obsodilnima in eno oprostilno sodbo zaključilo sojenje v zadevi smejalni plin.

Bobo
Preiskavo je marca 2016 sprožila nepričakovana smrt 52-letnega moškega na šempetrski urgenci.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je po poročanju Svet24TV na dve leti zapora obsodilo Marjana Orla in Vinka Jazbeca, tretjega obtoženega Damjana Grila pa je sodišče oprostilo. Tožilstvo, ki je obtoženim očitalo povzročitev splošne nevarnosti in malomarno delo, je sicer za vse tri zahtevalo zaporne kazni. Pritožbe so po poročanju Svet24TV že napovedali tako odvetnika obsojenih kot državna tožilka, ki meni, da izrečene kazni niso sorazmerne s kaznimi ostalim trem obtoženim, ki so krivdo priznali.

Obtožena Orel in Jazbec sta bila v času gradnje urgentnega centra šempetrske bolnišnice odgovorna za nadzor gradbenih in obrtniških del ter strojne instalacije, Gril pa je montiral stojala z medicinskimi plini. Kot je po poročanju STA v izreku sodbe pojasnila sodnica Andrejka Luznik, je Grila oprostila, ker mu ni bilo dokazano kaznivo dejanje, saj ni prekršil nobenega zakona. Opravil je svoje delo, to je montažo stropnih stativov, in o tem obvestil dobavitelja medicinske opreme. Za to delo je bil tudi ustrezno usposobljen.

Tragedija zaradi usodne napake

Spomnimo, marca 2016 je na šempetrski urgenci nepričakovano umrl 52-letni moški, sicer bolnik, a njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne. Začela se je preiskava, v okviru katere so ugotovili, da so moškega v reanimacijski sobi priklopili na cev, iz katere naj bi mu dovajali kisik, a je zaradi napake na instalaciji ob gradnji urgentnega centra iz cevi namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Okrožno državno tožilstvo je v zvezi s tragičnimi dogodki na šempetrski urgenci na novogoriško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper devet osumljenih. Preiskava je bila zaključena novembra 2020, februarja 2021 pa je novogoriško tožilstvo na sodišče vložilo obtožnico zoper šesterico.

Krivdo sta že na predobravnavnem naroku priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil obtožen kaznivega dejanja povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti kot oseba, odgovorna za vodenje gradbenih del. Na podlagi sporazuma o priznanju krivde ga je sodišče obsodilo na dve leti zapora, kazen bo lahko v obdobju dveh let opravil s 1460 urami dela v splošno korist. Prav tako je moral Zabret opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti.