Pokojnine

Uskladitev pokojnin že januarja

A.S./STA
8. 12. 2023, 12.01
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 12.01
Deli članek:

Redna uskladitev pokojnin se bo v skladu s proračunskimi dokumenti delno opravila že januarja, in sicer za 8,2 odstotka. Upokojenci bodo tako januarja prejeli za 8,2 odstotka višje prejemke.

Primož Lavre / M24
/

Pokojnine in invalidska nadomestila se bodo februarja redno uskladila po sistemskem pokojninskem zakonu z učinkom od 1. januarja dalje, so zapisali na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Pri izvedbi redne uskladitve bo torej izveden tudi poračun za januar. To pomeni, da bo konec februarja nakazano izplačilo, ki bo obsegalo februarski prejemek, pri katerem bo v celoti upoštevana višina redne uskladitve, in poračun razlike za januar z upoštevanjem delno že opravljene uskladitve v višini 8,2 odstotka v januarju.

Po pojasnilu Zpiza trenutno ni mogoče podati točnega podatka o tem, kakšna bo višina redne uskladitve. Ta se namreč izvede na podlagi sklepa sveta zavoda, ki v drugi polovici februarja ugotovi višino redne uskladitve ob upoštevanju rasti bruto plače in cen življenjskih potrebščin na podlagi statističnih podatkov. Vendar pa državni statistični urad teh podatkov ne bo sporočil pred 15. februarjem.

Na Zpizu so spomnili tudi, da se z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ukinja plačilo premij za prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in se s 1. januarjem uvaja obvezni zdravstveni prispevek. Upokojencem, ki imajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno pri Vzajemni, je zavod premijo nazadnje odtegnil ob izplačilu novembrskih pokojnin, saj se je premija plačevala vnaprej.

Upokojencem, ki imajo sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnicah Triglav ali Generali, pa bo zavod premijo za to zavarovanje nazadnje odtegnil konec decembra ob izplačilu decembrskih pokojnin.

Z izplačilom januarskih pokojnin bo zavod začel z odtegovanjem obveznega zdravstvenega prispevka od pokojnin tistih upokojencev, za katere ni predvideno plačilo obveznega zdravstvenega prispevka iz proračunskih sredstev, so še navedli na Zpizu.