Razglasitev

To so naj podjetja Primorske leta 2022

R.T.
8. 12. 2023, 12.50
Posodobljeno: 8. 12. 2023, 12.55
Deli članek:

Naj podjetja Primorske 2022 so Hidria, Vitanest in Te.sis, posebni priznanji sta prejela podjetje Intra Lighting in združenje Po Primorsko

Leo Caharija / Primorske novice
Razglasitev zmagovalcev izbora Naj Primorsko podjetje 2022.

V Vili Vipolže se je z včerajšnjo razglasitvijo zmagovalcev izbora Naj Primorsko podjetje 2022 zaključila skupna akcija Časopisno založniške družbe Primorske novice in primorskih gospodarskih zbornic. Priznanja Naj primorsko podjetje 2022 so po izboru strokovne komisije v svojih kategorijah prejela podjetja Hidria, Vitanest in Te.sis, posebni priznanji sta prejela podjetje Intra Lighting in združenje Po Primorsko. Vsi zmagovalci v izboru bodo uvrščeni v izbor za Slovensko podjetje leta 2022, ki ga Primorske novice pripravljajo skupaj s partnerskimi mediji.

Na zaključni slovesnosti je zbrane uvodoma nagovoril direktor Primorskih novic Janez Pavčnik, ki je med drugim izpostavil, da podjetja z zaposlovanjem prispevajo k socialni stabilnosti ter povečanju kakovosti življenja prebivalcev. "Vplivate na izboljšanje infrastrukture, dvigate kakovost bivanja, z investicijami in projekti spodbujate razvoj v svojem okolju. S tem prispevate k prepoznavnosti regije in države ter ste nepogrešljivi člen razvoja in izobraževanja, v kulturi, turizmu, športu, nenazadnje tudi pri ohranjanju kulturne dediščine."

Leo Caharija / Primorske novice
Razglasitev zmagovalcev izbora Naj Primorsko podjetje 2022.

Zbrane gospodarstvenike je pozdravil tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki je poudaril, da se Primorska ponaša z največjim deležem hitro rastočih podjetij, k čemur med drugim prispeva dejstvo, da se veliko vlaga v znanost in tehnologijo in da ima gospodarstvo tudi podporo lokalnega okolja. "V Sloveniji se moramo učiti od primorskih občin," je izpostavil. Obljubil je, da bo ministrstvo več pozornosti namenilo spodbujanju start-up ekosistema in zagonskih podjetij, in pritrdil v. d. direktorice GZS Nova Gorica Jani Kragelj Ličen, da gospodarstvo za razvoj potrebuje predvsem konkurenčno, davčno predvidljivo in stabilno poslovno okolje.

Primorsko podjetje leta 2022 smo izbirali v treh kategorijah: med velikimi, srednjimi ter mikro in majhnimi podjetji. V sodelovanju z družbo Prva bonitetna agencija - EBONITETE.SI je bil opravljen prvi izbor, v katerem so bila podjetja razvrščena na osnovi različnih kazalnikov, med drugim so bili upoštevani čisti poslovni izid, dodana vrednost na zaposlenega, povprečna mesečna plača in bonitetna ocena. Osnovni spisek je prečesala strokovna komisija, ki jo je vodil dolgoletni vodilni finančnik v Banki Koper Igor Kragelj.

Med velikimi podjetji so se v zaključni izbor uvrstili Hidria iz Spodnje Idrije, Kolektor Koling iz Idrije in Lesonit iz Ilirske Bistrice. Med srednjimi podjetji so bili v zaključni izbor uvrščeni Ensol 360 iz Izole, Goriške opekarne iz Renč, TPG Express iz Kopra, Tosla iz Ajdovščine in Vitanest iz Nove Gorice. Med mikro in malimi podjetji so bili v zaključnem izboru Azalenta iz Kopra, Projekt IP in Te.sis iz Sežane ter Zema iz Šempetra pri Gorici.

Leo Caharija / Primorske novice
Razglasitev zmagovalcev izbora Naj Primorsko podjetje 2022.

Med velikimi je Podjetje leta 2022 postala spodnjeidrijska Hidria, ki v vseh svojih enotah razvoj in inovacije usmerja v zeleno tehnologijo v avtomobilski in industrijskih panogah. Letos zaključuje gradnjo prvega dela sto milijonov evrov vrednega tehnološkega centra s proizvodnjo statorskih in rotorskih lamel za e-vozila, ki bo, ko bo čez pet let končan, dodano vrednost na zaposlenega dvignilo na 100.000 evrov. "To je nagrada za trud vseh naših zaposlenih, 2153 nas je danes, in ne samo današnjih zaposlenih, ampak tudi nekdanjih sodelavcev, trud celotnega vodstva, današnjega in preteklih, ki so ustvarjali to zgodbo. Komisija je verjetno prepoznala naš večletni uspešni intenzivni razvoj, tisto, s čimer se sedaj srečujemo, je intenzivna transformacija produktnega portfelja, kjer zasledujemo cilje trajnostnega razvoja. Hidria je uspešno podjetje, ne samo po finančnih kazalnikih, tudi po inovacijah," je po prejemu nagrade povedal predstavnik Hidrie Bojan Gantar.

Leta 1999 ustanovljeno novogoriško družinsko podjetje Vitanest je primorsko podjetje leta 2022 med srednje velikimi podjetji. Med mikro in majhnimi podjetji si je laskavi naziv prislužilo sežansko podjetje Te.sis.

Po izboru bralcev Primorskih novic si je priznanje zaslužilo podjetje Intra Lighting iz Šempetra pri Gorici. Po izboru ČZD Primorske novice pa je priznanje šlo združenju Po primorsko.