Vse za vojsko

Več ruskih mest bo brez novoletnih praznovanj

M.G.
9. 12. 2023, 09.36
Posodobljeno: 9. 12. 2023, 09.44
Deli članek:

Tako kot že lani, bodo nekatera ruska mesta denar, ki bi ga porabile za silvestrovanja raje preusmerila za potrebe vojske, predvsem za vojake v prvih bojnih linijah.

Profimedia
Nekatera ruska mesta letos ne bodo potratno praznovala, ta denar bodo raje preusmerili za potrebe vojske. (slika je simbolična)

Oblasti v več ruskih mestih so odpovedale ognjemete in se zavezale, da bodo namesto nakupa novoletnih okraskov poslale denar na fronto je včeraj poročal Radio Free Europe/Radio Liberty. Različni uradniki in organizatorji novoletnih praznovanj so se prav tako zavezali, da bodo zmanjšali tradicionalna praznična slavja, da bi kupili vojaško opremo za oskrbo sedanje ruske invazije na Ukrajino.

Tako je denimo župan Sočija Aleksej Kopajgorodski odločil, da bodo denar, ki bi ga porabili za ognjemete raje poslali za potrebe vojakov. "To bo najboljše darilo za naše rojake na fronti," je dejal Kopajgorodski. Prav tako je pozval lokalna podjetja in prebivalce naj temu zgledu sledijo tudi sami.

Andrej Kravčenko, župan Novorosijska, je prav tako napovedal, da bo njegovo mesto odpovedalo silvestrski ognjemet in porabilo privarčevani denar za pošiljanje opreme na fronto. Gorsko mesto Nalčik se je zavezalo, da letos ne bo kupovalo novih prazničnih okraskov - preuredili bodo okraske iz prejšnjih let.

Podobni načrti so v veljavi po vsej Rusiji, so pa mnoga ruska mesta že lani odpovedala novoletna praznovanja z namenom, da bi ta denar preusmerila za potrebe vojske. Tako denimo že lani ni bilo prazničnega ognjemeta v Moskvi in Sankt Peterburgu; ne bo ga tudi letos.

Rusija načrtuje, da bo v letu 2024 za vojsko porabila približno tretjino svojega proračuna. Financiranje vojne med sankcijami zahoda in naraščajočo inflacijo bo vsekakor velik problem za rusko gospodarstvo in zato so mnenja, da vsak dodaten priliv še kako pomaga.

Medtem pa se število Rusov, ki so naklonjeni nadaljevanju vojne v Ukrajini znatno zmanjšuje. Glede na javnomnenjske raziskave Kremlja, ki so pricurljale v javnost, zdaj konflikt podpira le še 25 odstotkov prebivalcev, še aprila je bila ta številka pri 80 odstotkih.