Masovno

Na tisoče poginulih rib naplavilo na obalo

M.G.
9. 12. 2023, 08.00
Posodobljeno: 9. 12. 2023, 08.16
Deli članek:

V četrtek je na obalo mesta Hakodate (otok Hokkaido, Japonska) naplavilo na tisoče rib, ki so popolnoma prekrile približno kilometer dolgo plažo.

Profimedia
Naplavljene ribe so popolnoma prekrile obalo

Nepredstavljiva množica rib, ki jih je naplavilo na japonski otok so bile v glavnem sestavljene iz sardel ter nekaj malega skuš. Ob takšni katastrofi se seveda prvo vprašamo zakaj je prišlo do tega oziroma kdo je krivec za to, vendar točnega odgovora zaenkrat še ni.

Takashi Fujioko, raziskovalec raziskovalnega inštituta za ribištvo je sicer povedal, da je že slišal za podobne primere, vendar je prvič, da na lastne oči vidi kaj takšnega. Povedal je, da sta po njegovem mnenju za takšen pogin možni dve razlagi.

Prva možnost je, da so se živali morda izčrpale, ko so jih lovile večje ribe in da jim je ob gibanju v tako gosto strnjeni skupini zmanjkalo kisika, kar je povzročilo, da jih je naplavilo na obalo. Druga možnost pa, da so ribe nenadoma vstopile v hladne vode, kar pa je manj verjetna razlaga.

Profimedia
Slab kilometer dolga plaža je bila polna mrtvih rib, večinoma so same sardelice in skuše.

Sedaj se oblasti bojijo, da bi razpadajoče ribe lahko znižale nivo kisika v morju in s tem škodljivo vplivale na morsko okolje. Že včeraj so zato mestni uradniki, ki so pregledovali lokacijo začeli odstranjevati ribe, medtem, ko so se lokalni prebivalci. navkljub opozorilom, da rib naj ne pobirajo ali jedo, seveda skušali okoristiti s tem darom morja.