Nekdanje gostišče Adria

V tožbi od vipavske občine zahteva 900.000 evrov odškodnine

Alenka Tratnik
9. 12. 2023, 07.24
Posodobljeno: 9. 12. 2023, 07.37
Deli članek:

Domen Koren, lastnik podjetja Vinarstvo Wipach, ki je pred petimi leti kupilo objekt nekdanjega gostišča Adria v Vipavi, zahteva od Občine Vipava skoraj 900 tisoč evrov odškodnine. »Zaradi tožbe občine za ugotovitev ničnosti pogodbe in vzpostavitev prejšnjega zemljiškoknjižnega stanja se mi je zgodila poslovna škoda. Zahtevam samo pravično odškodnino,« je pojasnil.

Leo Caharija
Vipavska občina, ki jo vodi Anton Lavrenčič, meni, da zahtevek ni upravičen.

Podjetje Vinarstvo Wipach iz Lož pri Vipavi oziroma Domen Koren je novembra 2018 od dedičev kupil osrednjo stavbo kompleksa nekdanjega gostišča Adria v središču Vipave. A sredi priprav na prenovo objekta, v katerem je načrtoval manjši hotel, je njegove načrte zaustavila tožba Občine Vipava.

Ta je na pobudo tedanjega župana Gorana Kodelje tožila Korena kot kupca Adrie in dediče nekdanjih lastnikov, prodajalce glavnega objekta, za ugotovitev ničnosti pogodbe in vzpostavitev prejšnjega zemljiškoknjižnega stanja. Razlog, ki ga je občina navedla, je, da ji ni bilo omogočeno uveljavljati predkupne pravice. A novogoriško okrožno sodišče je zahtevek občine zavrnilo kot neutemeljenega.

Spomnimo, da je nekdanji župan Kodelja že v svoji predvolilni kampanji leta 2018 videl lokacijo in kompleks nekdanjega gostišča Adria kot priložnost za postavitev manjšega hotela, a se njegove vizije niso uresničile. Občina, tedaj še z županom Ivanom Princesom, se je namreč odpovedala uveljavitvi predkupne pravice za osrednjo stavbo Adrie in tako jo je novembra 2018 kupil Koren.

Primorske novice
Domen Koren v primeru Adrie od občine zahteva skoraj 900 tisoč evrov odškodnine.

Adria bi lahko bila danes že hotel

»V objektu, ki sem ga zakonito kupil, bi bil danes že hotel. Mi smo delali z vso paro, da bi izpeljali naložbo, pridobivali smo gradbeno dokumentacijo, ko pa je prišla tožba, smo vse postopke ustavili, ker nismo vedeli, kako se bo izteklo. Izgubil sem štiri leta. Zdaj pripravljamo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, vmes pa so se razmere v gradbeništvu zelo spremenile, vsi vemo, kako so cene poskočile. Mislim, da sem upravičen do pravične odškodnine, ker se mi je zgodila poslovna škoda,« je pojasnil Koren.

Kot je dodal, je zaradi načrtne diskreditacije, podtikanj in nagajanja s strani prejšnjega vodstva občine tudi zbolel. »Od občine ne zahtevam nič drugega kot povrnitev stroškov nastale škode. Predvidevam, da se bomo dobili in se pogovorili, da vidimo, ali si lahko pridemo naproti. Če to ne bo mogoče, bo verjetno naslednji korak sodišče,« je dejal.

Občina: Zahtevek ni utemeljen

»Po našem mnenju zahtevek ni upravičen,« je zahtevo po odškodnini komentiral župan Anton Lavrenčič. Kot je pojasnil direktor občinske uprave Martin Čibej, je občina z odgovorom, ki ga je pripravil najeti pooblaščenec, že seznanila pooblaščenca nasprotne strani. »Mi smo zadevo preučili in naše stališče je, da zahtevek ni utemeljen ne po temelju ne po višini, zato ga občina ne akceptira,« je dodal Čibej.

Podrobnosti niso predstavili niti občinskim svetnikom, ki so ob zapuščini tožb, v katere se je občina vpletla pod vodstvom prejšnjega župana, zaskrbljeni in so od župana in uprave zahtevali konkretna pojasnila.