Drugi tir

Viadukt Gabrovica je dokončan, a bodo s penino še malo počakali

Jan Klokočovnik
8. 12. 2023, 20.15
Deli članek:

»Gabrovica je končana, vendar bomo penino odpirali šele prihodnji teden. Tudi viaduktu Vinjan zelo dobro kaže. Kar smo obljubljali, bomo do konca leta tudi uresničili,« pravijo pri Kolektorju CPG.

Ponting
Železniški viadukt Gabrovica je tako rekoč končan, dela tečejo po načrtih.

»Roke, ki so ključni za črpanje kohezijskih sredstev iz Evropske unije, bomo ulovili. Računamo na to, da bo črpanje sredstev do konca leta stoodstotno. Ne vidimo nobenih težav, zaradi katerih teh rokov ne bi ulovili,« je generalni direktor družbe 2TDK Matej Oset odgovoril na vprašanje, ali jim bo do konca leta 2023 uspelo izkoristiti sredstva, ki jih je Evropska komisija odobrila za gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom. Natančneje, za gradnjo predora T8 (3808 metrov) in dveh viaduktov: Gabrovice (416 metrov) in Vinjana (630 metrov).

Izvajalci pritisnili na plin in pospešili dela

»Izvajalci so zelo pospešili dela pri vseh treh projektih, ki so jim namenjena sredstva iz kohezijskega sklada, predvsem na viaduktu Gabrovica, kjer sta turški izvajalec in podizvajalec iz Italije – ta je zelo izkušen v gradnji viaduktov s potiskanjem. Delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi se gradnja pospešila, delajo tudi v nočnih urah. Viadukt Gabrovica je že do konca potisnjen, viadukt Vinjan, ki je zahtevnejši projekt – zanj je zadolžen Kolektor –, pa bo spojen do konca leta,« je zatrdil direktor družbe 2TDK Marko Brezigar. »Gabrovica je končana, vendar bomo penimo odpirali prihodnji teden. Tudi Vinjanu zelo dobro kaže – kar smo izvajalci obljubljali, bomo tudi uresničili do konca leta,« pa je prepričan Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG.

Skoraj četrtina vseh sredstev projekta

Družba 2TDK je sicer z Evropsko investicijsko banko (EIB) podpisala posojilno pogodbo v vrednosti do 250 milijonov evrov. Pogodbo bosta podpisala podpredsednik EIB Kyriakos Kakouris ter uprava družbe 2TDK, ki jo sestavljata Matej Oset in Marko Brezigar.

»Ta pogodba je relativno obsežna in razsežna, vendar z njo zapiramo vso finančno strukturo projekta. Gre za skoraj eno četrtino vseh sredstev, ki jih projekt potrebuje. Je pa tako, da je pogodba 'opcijska' in omogoča različna obdobja črpanja, kar je za nas zelo ugodno,« je o tem, kaj pogodba pomeni za gradnjo drugega tira, povedal Oset. »Če najdemo ugodnejše vire financiranja, lahko od te vrednosti pogodbe tudi delno odstopimo,« je dodal.

Ponting
Izvajalci delajo s polno paro.

Brezna in drugi kraški pojavi jih ne skrbijo

Na delovišču drugega tira so odkrili kar 60 kraških pojavov, kot so brezna in jame. »S kraškimi pojavi, ki jih je na tem območju veliko, se že ves čas spoprijemamo, vendar jih za zdaj še kar dobro obvladujemo,« je povedal Mugerli. Tudi generalni direktor nad geološkimi pojavi ni preveč zaskrbljen. »Zadovoljni smo, saj je bilo za kraške pojave predvidenih kar nekaj finančnih sredstev, v višini 40 milijonov evrov. Od tega smo do zdaj porabili približno milijon evrov,« je dejal Oset. Z geološkega vidika so manj problematična dela na koprski strani drugega tira, vendar tudi na kraški strani naj ne bi imeli večjih težav, je pojasnil in dodal: »Imamo določene posege, vendar so to premostitveni posegi.«

Primorske novice
Kraški geološki svet je zahteven, a imajo na voljo dovolj sredstev za premagovanje izzivov.

Poglobljeno o izzivih gradnje drugega tira

Na konferenci je bilo mogoče med drugim prisluhniti različnim strokovnjakom s področja gradbeništva in projektiranja, ki so udeležencem predstavili izzive, s katerimi so se soočali pri umeščanju projekta drugi tir v prostor, pri projektiranju in tudi gradnji posamičnih objektov na trasi. Predstavili so tudi projektiranje in gradnjo predorov na pobočju Tinjana, prav tako so se lahko udeleženci seznanili s pomenom celovitega programa geoloških in geofizikalnih raziskav pri razumevanju inženirsko-geoloških pogojev na odseku predorov T3 in T7.

Strokovne konvencije družbe 2TDK bi se morala udeležiti tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, vendar je zaradi drugih obveznosti na dogodku ni bilo.