Dostopni vitamini

Miha Deželak razdelil 6 ton slastnih slovenskih jabolk "izbrana kakovost - Slovenija"

R.T.
20. 11. 2023, 13.00
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 09.59
Deli članek:

Voditelj na Radiu 1 Miha Deželak je ljubitelj jabolk, in ker je bil v soboto 18. 11., Dan za jabolka, je prišel na odlično idejo – na ta dan bi si vsak lahko privoščil jabolko.

Radio 1
Razdeljevali so slastna jabolka "izbrana kakovost - Slovenija".

Sovoditelja v jutranjemu programu Denis Avdić in Jana Morelj sta ga izzvala, naj besede spremeni v dejanja in tako omogoči, da lahko čim več Slovencev zagrize v ta zdrav sadež.

Deželak se je zato odpravil po Sloveniji in v treh različnih krajih razdelil kar 6 ton slastnih slovenskih jabolk "izbrana kakovost - Slovenija". Dogodek je Radio 1 organiziral skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci sadja. Slastna jabolka pa so nosila oznako, da dosegajo dodatne kriterije kakovosti, da je pridelava in predelava dodatno kontrolirana ter da so jabolka v celoti pridelana in predelana v Sloveniji.

Radio 1
Dežalak je ljubitelj jabolk.

»Najbolj všeč mi je bilo deljenje jabolk v Mariboru, ker smo bili v centru na Glavnem trgu in je bilo veliko ljudi. Prišli so z vrečkami, kar pomeni da so vedeli za Dan jabolk in bili so pravi poznavalci slovenskih sort. Sploh dame so mi hitro razložile, katera jabolka so najbolj sočna in kisla, pa katera so dobra za jabolčni zavitek itd. Sam sem se navdušil nad sorto Gala, mislim da sem pojedel kar štiri. V Ljubljani sem imel poučni intervju s strokovnjakom in nekatera dejstva bom s pridom uporabil v četrtkovi rubriki 'fun fact' na Radiu 1,« je navdušeno dejal Deželak.

Radio 1
Dežalak in jabolka

V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. Ker je pot od sadovnjaka do trgovine kratka, jih sadjarji lahko oberejo v optimalnem obiralnem času. Tako pa v jabolku lahko užijemo največ vitaminov, sočnosti in svežine.