Leta so le številka

Tudi v tretjem življenjskem obdobju ste lahko vitalni

Mojca Kopriva
19. 11. 2023, 21.24
Deli članek:

Starost in mladostnost nista nezdružljivi. Ne glede na to, koliko ste stari, lahko ohranjate vitalnost in dobro zdravje.

Dreamstime
Občutek povezanosti z drugimi ljudmi poskrbi za precej vitalnejšo starost.

Na srečo ohranjanje vitalnosti v zrelih letih ni tako zapleteno, kot bi se morda lahko zdelo na prvi pogled. Že navidezno drobne spremembe navad lahko prispevajo k precej bolj zadovoljni, energije polni starosti.

Ne pretiravajte s količino hrane

Količina hrane oziroma kalorij, ki jih naše telo potrebuje, z leti počasi upada. Če želite ostati vitalni tudi v pozni starosti, je torej pomembno, da nekoliko zmanjšate vnos hrane. Nekateri svetujejo celo, da se ne bi smeli nikoli najesti povsem do sitega. Seveda pa je po drugi strani dobro, da je vaša prehrana čim bolj raznolika. Manj kalorij ne sme biti izgovor za manj pestrosti na krožniku!

Čas za hobije

Dolgčas je težava, s katero se spopadajo mnogi starostniki. Pred vami je najverjetneje še mnogo let, hkrati se morate opomniti, da šteje vsak trenutek. Tako je priporočljivo, da poskušate svoje trenutke zapolniti z zanimivimi dejavnostmi. Nikoli ni prepozno, da se naučite česa novega ali da pridobite novo veščino. Vaš pogled na življenje bo tako precej bolj pozitiven, kar se bo gotovo odrazilo tudi na vašem zdravju.

Poiščite vadbo, primerno za vas

Določene zdravstvene težave, s katerimi se morda spopadate, lahko postanejo izgovor za to, da se praktično ne gibate več. Vendar pa pomanjkanje telovadbe pogosto še poslabša težave. Zelo pomembno je, da tudi v zrelih letih skrbite za redno telesno aktivnost. Če imate določene zdravstvene omejitve, poskušajte poiskati vadbo, ki bo primerna za vas. Priporočljivo je seveda, da se o tem posvetujete tudi s svojim zdravnikom.

Negujte socialne stike

Občutek povezanosti z drugimi ljudmi poskrbi za precej vitalnejšo starost. Poskušajte torej ohranjati dobre odnose z bližnjimi. Obenem pa je pomembno, da se zavedate, da ni nikoli prepozno, da spletete nove prijateljske vezi – podobno kot ni nikoli prepozno za učenje.