Jesensko gobarjenje

Zanimive in malce drugačne gobe so nas povsem obnorele

Mare Koren
18. 5. 2023, 16.32
Posodobljeno: 29. 10. 2023, 18.36
Deli članek:

Sezona dežnikaric ali »marel« je v polnem razmahu. Vsi jih veselo nabiramo in te dni so pogosto na naših jedilnikih. Prav zato je še pomembnejše, da jih dobro spoznate.

Dreamstime
/

Gobarjenje je priljubljen slovenski »šport«, ki nas, če že ne kateri drugi, odpelje v naravo oziroma v gozd. Slovenski gozdovi so precej bogati z gobami in številne od teh spadajo med užitne. Med najpogosteje nabrane zagotovo spadajo jurčki, lisičke, medvedje šape in dežnikarice ali »marele«, kot jih mnogi poimenujejo. A o slednjih pravzaprav vemo precej malo, razen tega, da se odlično znajdejo v družbi dunajske panade.

Obroček na betu za prepoznavnost

Orjaški dežniki so gobe iz rodu Macrolepiota, ki rastejo vse od junija pa do novembra. Radi imajo svetle gozdove in gozdne trate, le redko jih boste našli na mokrih in drugih travnatih tleh. Mladi dežniki imajo jajčast klobuček, ki se kasneje odpre in dobi okroglasto obliko. Pri nas se z lahkoto ponašajo z nazivom največjih gob, saj zrastejo tudi do 50 centimetrov v višino, medtem ko je premer klobuka pri odraslih gobah lahko tudi do 30 centimetrov. Manjši, še zaprti klobučki so svetlo rjave do rdečkaste barve, kasneje postanejo luskasti. Na spodnji strani najdemo več lističev bele barve, v katerih se skriva trosni prah. Ko goba dozori, postanejo lističi rjave barve, bet, ki je na spodnjem delu gomoljasto odebeljen, pa z rastjo in zorenjem postaja votel. Bet prepoznamo tudi po belem obročku, ki ga ima sicer tudi več podobnih užitnih vrst dežnikov. Vsi ti imajo značilen obroček na betu, ki je v nasprotju z obročki neužitnih gob premakljiv.

Dežnikarice spadajo med pogojno užitne gobe

Surove dežnikarice lahko povzročijo resne prebavne motnje. Če vas je tale podatek presenetil, naj poudarimo, da so surove dežnikarice škodljive in lahko povzročijo celo resne prebavne motnje. Prav tako je dobro vedeti, da so užitni samo klobuki, medtem ko bete zavržemo. Meso je značilno belo, blagega okusa, po vonju pa spominja na oreščke, še najbolj na pražene lešnike. Za pripravo jedi klobuke le nežno operemo pod vodo, da odstranimo prst in morebitne žuželke, ki so se skrile v lističe. Nato jih zgolj posolimo, morda malce popopramo, in pripravimo na želeni način. Na Slovenskem je najpogostejši način priprave cvrtje. Pa vendar so dežnikarice odlične tudi v juhi, dušene ali vložene.