Zanimivosti

Ste že glasovali za najboljšega med Kuhoznalci?

Oglasno sporočilo
17. 5. 2023, 09.15
Posodobljeno: 19. 5. 2023, 09.18
Deli članek:

Ali spremljate Kuhoznalce – mlade kuharje, ki obujajo recepte naših babic? Kuhajte z njimi, glasujte za zmagovalno ekipo in sodelujte v žrebu za bogate nagrade.

Ekipi kuhoznalcev iz Osnovne šole Drska v Novem mestu z voditeljem Anžetom Zevnikom

Obujanje slovenske kulinarične tradicije

Kuhoznalci so nadgradnja projekta Kuhnapato, ki ga v Sparu Slovenija podpirajo že šesto leto zapored.

Kuhoznalci so osnovnošolci, ki v spletni seriji šestih oddaj raziskujejo slovensko kulinarično tradicijo ter se preizkušajo v pripravi tradicionalnih receptov in trajnostni kuhariji. V vsaki oddaji se pri pripravi lokalne tradicionalne jedi pomerita dve ekipi šolarjev iz šestih slovenskih osnovnih šol, njuno poznavanje tradicionalnega kulinaričnega izročila pa preverja voditelj oddaje Anže Zevnik.

So to štruklji z zeljem?

Ste že slišali za šjelnovko, ajmoht in krumpantoč, mlečno zelje in zmučkan krompir ter podgursko pristavljenko in gorjanski poteček?

To so jedi, ki so jih v starih časih pripravljale in kuhale že naše babice. V oddajah Kuhoznalci boste o njih izvedeli marsikaj zanimivega in poučnega ter se jih tudi naučili pripraviti.  

V peti oddaji so se v vlogi kuharjev preizkusili učenci OŠ Drska v Novem mestu. Pripravili so dolenjsko tradicionalno jed, ki na videz še najbolj spominja na štruklje z zeljem. Spekli so tovorno potico. Kako so se lotili izziva, si oglejte v videu. Recept pa najdete tukaj.

Za najboljšo ekipo, ki si po vašem mnenju zasluži zmago in posebno nagrado, lahko glasujete tukaj ter se uvrstite v žreb za super nagrade!

Kuhajte s kuhoznalci

V spletnih oddajah Kuhoznalci so poleg novomeških šolarjev svoje kuharsko znanje že pokazali učenci iz OŠ Šturje v Ajdovščini, ki so pripravili šjelnovko, OŠ Jurija Vege Moravče, ki so se lotili ajmohta in krumpantoča, učenci OŠ Dobje z odličnim mlečnim zeljem in zmučkanim krompirjem ter učenci OŠ Frana Metelka Škocjan, ki so se preizkusili v pripravi podgurske pristavljenke in gorjanskega potečka. V videih si lahko ogledate, kako jim je šla priprava jedi.

Na Sparovi kulinarični spletni strani Jedel bi vas čakajo tudi drugi izvirni recepti, ki so del projekta Kuhnapato.   

Na zadnji kulinarični izziv se pripravljajo še kuhoznalci iz OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Le po kateri jedi bo dišalo tokrat? Ne zamudite zadnje oddaje!

Kuhoznalci se preizkušajo v pripravi tradicionalnih lokalnih jedi.

Ni vse kuhna, je pa Kuhnapato

Kuhoznalci so del projekta Kuhnapato, ki deluje pod okriljem Društva Vesela kuhinja, vodi pa ga Anka Peljhan. Motivacijski pristopi učenja kuhanja in izvirni recepti za odlične sezonske jedi s pridihom slovenske tradicije so tisti, ki spodbujajo otroke in mladostnike, da spoznavajo ter ohranjajo slovensko tradicionalno kuho in trajnostni način prehranjevanja. V Sparu so ponosni, da so lahko del te uspešne zgodbe že celih šest let.