FOTO & VIDEO

Po Postojni se je klatil nenavaden ptič

J.V.
17. 5. 2023, 15.50
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 21.54
Deli članek:

Zaradi ponovnega naseljevanja v Srednjo Evropo je klavžarje zdaj občasno mogoče opaziti tudi pri nas.

Alen U.
Eden od naših bralcev je bil deležen nenapovedanega obiska.

Pri nas sicer klavžarja (Geronticus eremita) redko srečamo, saj je Slovenija zanj le preletno ozemlje na poti iz Avstrije v Toskano. Edina prostoživeča kolonija te vrste se danes nahaja v Maroku ob atlantski obali, in sicer gre za kakih 130 osebkov, vsaj 2000 osebkov pa je še v različnih programih ponovne naselitve v Avstriji, Italiji, Španiji in Nemčiji.

Alen U.
Eden od naših bralcev je bil deležen nenapovedanega obiska.

Klavžarje so plemiči nekdaj lovili za šport in zabavo ter prehrano, tako da je vrsta v 17. stoletju na območju Evrope izumrla. Zaradi ponovnega naseljevanja v Srednjo Evropo jih je zdaj občasno mogoče opaziti tudi pri nas. V Atlasu ptic Slovenije je ena prvih ponovnih zabeležk iz leta 2006, ko so na letališču v Postojni opazili tri ptice te vrste. Danes je eden spet obiskal Postojno in vedril na okenjskih policah več prebivalcev, tudi naših bralcev.

Domneva se, da je bil v srednjem veku na Krasu, v Istri in v Dalmaciji pogosta ptica in da so ga večkrat tudi upodobili, npr. leta 1490 na eni od fresk v hrastoveljski cerkvi sv. Trojice, v podružnični cerkvi v Gradišču pri Divači, v grbu koprske plemiške družine Elio in na portalu gradu Lukovec v Občini Log - Dragomer. Slovensko ime mu je v začetku 19. stoletja v svojih ornitoloških zapiskih nadel Žiga Zois.