Zanimivosti

Novo življenje za industrijsko regijo

Katja Kaja Mejač
5. 7. 2023, 09.30
Posodobljeno: 9. 9. 2023, 12.22
Deli članek:

V preteklosti je bila regija Ruhr gospodarski motor Nemčije. Dnevi premoga in jekla so večinoma minili, a danes predstavlja pomembno turistično točko sicer priljubljene Nemčije.

Promocijski material
Industrijski kompleks premogovnika Zollverein je bil leta 2001 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

Kar so bile nekoč železniške proge za prevoz premoga, so zdaj kolesarske poti. Kjer so bili nekoč kanali odpadnih voda, so zdaj obnovljeni potoki in reke. Če obiščete regijo Ruhr oziroma nemško Porurje, lahko opazujete veliko preobrazbo okolice iz industrije v raj za prosti čas, vključno z vpogledi v zadnje poteze največjega infrastrukturnega projekta v Evropi, s katerim so dali novo življenje reki Emscher. 

Promocijski material
Nordsternpark je krajinski park na mestu nekdanjega rudnika, v katerega so vključene nekdanje rudniške zgradbe.

KOLESARJENJE V ESSNU 

Impresivna industrijska kultura, zelene površine in živahno mestno življenje: kolesarjenje je odličen način za doživetje vsega tega v Essnu. Na voljo je dobro razvita mreža kolesarskih poti, dolga približno 260 kilometrov. Večina teh poti je bila zgrajena na opuščenih železniških progah, ki so jih še pred nekaj desetletji uporabljali za prevoz premoga in jekla. Danes te poti ponujajo sproščeno kolesarsko izkušnjo, pogosto stran od prometa.

Promocijski material
Priljubljene kolesarske poti po nekdanjih industrijskih poteh.

OB REKI EMSCHER

Pot vas s kolesom vodi tudi mimo reke Emscher, ki še danes doživlja spremembe. Preoblikovanje tako velikega rečnega sistema je medgeneracijski projekt in gre za veliko več kot preoblikovanje prostorov, ki so se jim ljudje prej izogibali, v privlačna rekreacijska območja. Cilj je kakovost regije Emscher bistveno izboljšati s projekti, ki segajo daleč prek vodne poti.

POČITEK V KANALIZACIJSKI CEVI

Promocijski material
Hotelska soba v nekdanji kanalizacijski cevi.

Nekdanja čistilna naprava je bila preoblikovana v prelep park, BernePark, ki je že dolgo tudi pod spomeniškim varstvom. Nekdanji čistilni bazen je danes izsušen in posejan s kar 20.000 trajnicami in travami ter spominja na amfiteater. Prav posebno doživetje pa nudi tudi spanje v nekdanji kanalizacijski cevi, ki predstavlja simbol preoblikovanja Emscherja. »Hotelske sobe« namreč tvorijo betonske cevi s premerom 2,4 metra. Vsaka spalnica je opremljena z zakonsko posteljo, poleg tega imajo vse loputo na stropu, ki omogoča neoviran pogled na zvezdnato nebo. Zadnja stena je okrašena z umetniškimi motivi, medtem ko sprednja stena služi kot vhod v »hotelsko sobo«. 

Neposredna bližina pomembnih nemških mest Düsseldorf in Köln

Porurje in mesto Essen sta v neposredni bližini zvezne dežele Severno Porenje in tako za industrijo, zgodovino in nemških turizem pomembnih mest Düsseldorf in Köln. Düsseldorf je bolj zelen kot katerokoli drugo mesto. Parki in zelene površine puščajo zeleno sled skozi rensko metropolo. V središču mesta so številne oaze: Rheinwiesen (Renski travniki), Hofgarten (Dvoriščni vrt) in Nordpark z Japanischen Garten (Japonski vrt). Volksgarten (Javni vrt), ki je bil razširjen in gosti zvezni vrtnarski sejem, velja za »zelena pljuča« Düsseldorfa. Obisk Botaničnega vrta pa je pravi skrivni nasvet.

Düsseldorf Tourismus GmbH
Düsseldorf

Promocijski material
Koln

Turistične znamenitosti in kulturne prireditve imajo v živahnem Kölnu pomembno vlogo. Vsakdo verjetno pozna kölnsko katedralo, ki jo je vedno vredno obiskati. Toda mesto ponuja tudi številne druge privlačne zanimivosti za kulturno usmerjene popotnike in prebivalce Kölna, od mestnih muzejev in romanskih cerkva do širokega spektra vodnjakov in spomenikov. Sprehodite se lahko po prikupnih ulicah kölnskega mestnega središča, kjer boste našli tradicionalne stavbe in nešteto pivovarn.