Pol milijona za reševanje slona

Slon povzročil diplomatski spor med državama

S.Š.
3. 7. 2023, 09.12
Posodobljeno: 3. 7. 2023, 09.32
Deli članek:

V zadnjih dneh je po spletu in socialnih omrežjih zakrožila zgodba o slonu, ki ga je leta 2001 Šrilanki podarila Tajska, zdaj pa se je vrnil v domovino. Preteklih nekaj let je namreč med državama zaradi domnevne zlorabe slona s strani Šrilanke potekal diplomatski spor.

Profimedia
Slona so na letalo prepeljali v prav posebni kletki.

Spor med državama se je začel zaradi trditev, da je bil slon mučen v budističnem templju na Šrilanki. Zlorabo živali so sicer že pred časom odkrile skupine za pravice živali, ki domnevajo, da so slona v templju izrabljali za delo na področju sečnje lesa in premikanja drevesnih hlodov. Na ta račun naj bi utrpel tudi poškodbo na sprednji  levi nogi.

Po več prošnjah aktivistov jim je vlada le prisluhnila in zahtevala vrnitev slona na Tajsko.

Na letalo s 4000 kilogramskim slonom

Ko se je začelo reševanje slona po imenu Muthu Raja, je bil ta prekrit z ranami, ki naj bi mu jih zadali v templju. Muthu Raja je bil zdaj prepeljan nazaj na Tajsko v posebni jekleni kletki, ki je bila zgrajena za ta namen. Slona so ves čas spremljali tudi tajski skrbniki in oskrbnik živalskega vrta iz Šrilanke.

29-letnega slona so na Tajsko poslali s posebnim komercialnim letom v vrednosti 19 milijonov bahtov, kar znaša približno 495.300 evrov.

Profimedia
29-letni slon Muthu Raja tehta dobrih 4000 kilogramov.

Uradno opravičilo

Šrilanški premier je že uradno podal svoje opravičilo tajskemu kralju, s tem pa upa tudi na ponovno vzpostavitev dobrih odnosov med državama. Slon ima velik pomen tako za Šrilanko kot za Tajsko, saj v obeh državah velja za sveto žival.

Tudi aktivistična skupina za pravice živali in okolje (RARE) na Šrilanki je izrazila svoje nezadovoljstvo zaradi neukrepanja šrilanških oblasti v primeru zlorabe slona ter zahtevala, da so odgovorni za zanemarjanje slona kazensko preganjani.

Tajska vlada je že pred tremi leti prenehala pošiljati slone v tujino zaradi protestov aktivistov, zdaj intenzivno spremljajo tudi pogoje tajskih slonov, ki so že bili poslani v tujino.

Profimedia
Z letalski prevoz slona nazaj na Tajsko je bilo potrebno odšteti skoraj pol milijona evrov.