Toyota

Še več drznosti in elektrike

Artur Švarc
2. 7. 2023, 20.28
Deli članek:

Toyota je predstavila drugo generacijo C-HR, narejenega specifično za evropski trg. Na voljo bo s tremi elektrificiranimi pogoni, dva sta hibridna in prvič je avto na voljo tudi kot priključni hibrid.

Toyota
Toyota C-HR

Nekdanji šef Toyote, Akio Toyoda, je pred nekaj leti imel dovolj kritiziranja tehnično dovršenih, a na videz dolgočasnih modelov njegove znamke. Nič več dolgočasnih avtomobilov je bil moto, zdaj star že sedem let, in že prva generacija C-HR je imela kar nekaj svežine, temelječe na tehnologiji corolle. Naslednik, ki prihaja, stopa v velike čevlje in nadaljuje z brutalno odločnim dizajnom.

C-HR ni skrivnost, decembra so ga predstavili kot koncept C-HR Prologue, kmalu zatem so se pojavile patentne skice. Seveda je vse to napovedovalo le drzen dizajn, o tehniki pa ni bilo veliko znanega.

Od zdaj so vsi pogoni elektrificirani, dva običajna hibrida in še priključni. Ta ima 2-litrski štirivaljnik s 118 kW (152 KM) in 190 Nm, ki mu pomaga 120-kilovatni elektromotor z 208 Nm, ki daje skupno sistemsko moč 164 Kw (223 km), tako kot pri novem priusu. To je tudi najmočnejša različica C-HR do zdaj. Do stotice pospeši v 7,4 sekunde, končna hitrost je 180 km/h. Zanimiv je tudi električni doseg, s polno baterijo znaša 66 kilometrov.

Toyota
Toyota C-HR

Preostala pogona za C-HR sta hibridna, tu je 1.8 hybrid z 72 kW (98 KM) in 142 Nm navora, ki mu pomaga 70-kilovatni elektromotor, skupna moč pa je 96 KW (130 KM). C-HR 1.8 hybrid do stotice pospeši v za odtenek manj kot 10 sekundah, povprečna poraba pa je 4,8 litra. Tu je tudi močnejši 2.0 hybrid, ki ima enak bencinski motor kot priključni hibrid (118 KW), a manj močan elektromotor (82 kW), skupna moč pa je 146 kW (198 KM). Do stotice močnejši hibrid pospeši v 8,1 sekunde, končna hitrost je 180 km/h. Ena od opcij pri 2.0 hybridu je tudi dodatni elektromotor na zadnji osi in štirikolesni pogon.

V dolžino novi CH-R meri 4,36 metra, kar je tri centimetre manj od predhodnika, je pa s 183 centimetri tri centimetre širši. Višina z 1,56 metra in medosna razdalja 2,64 metra ostajata nespremenjeni. Na zunanjosti najdemo zelo drzne sprednje in zadnje luči, potopne kljuke in zadnja vrata, delno obarvana v črno, ki skrije dejansko velikost. Vzvratna ogledala so se z A-stebrička preselila na vrata, kot celota pa novi oblikovalski jezik sledi temu, kar smo že videli pri bZ4X in priusu.

Toyota
Toyota C-HR

Pri Toyoti pravijo, da so veliko dali na kakovost izdelave, tako pri zunanjosti kot notranjosti. Notranjost se ovija okoli voznika in sovoznika, okrogli zračniki pa dajejo nekaj športnega pridiha. Digitalni merilniki merijo 12,4 palca, osrednji infozabavni zaslon pa 8 ali 12,3 palca, odvisno od opreme, tu je tudi head-up zaslon. Notranja osvetlitev ima različne barvne odtenke, zna pa tudi oddajati različna svetlobna opozorila, na primer če odpremo vrata, ko se od strani približuje avto.

Aplikacija na telefonu deluje kot pametni ključ, ki ga avto zazna in prestavi sedeže in ostale vozniku prilagojene parametre. CH-R ima še nekaj novega – zna parkirati samodejno, tudi če voznika ni v avtomobilu. Med opcijami najdemo aktivno panoramsko streho, kjer se steklo zatemni v treh stopnjah, s čimer so prihranili pet kilogramov za fizično zaveso, ostali pa so tudi trije centimetri več za glavo. Toyota se je pohvalila, da so pri novem C-HR uporabili dvakrat toliko trajnostnih materialov kot pri predhodniku. Avto k nam prihaja konec leta, sprva s posebnima edicijama Premiere Edition in GR Sport, ki bosta dekorirani z GR-dodatki, vključno z 20-palčnimi kolesi.

Toyota
Toyota C-HR