Del vojne

Kdo bo "danes" napadel jedrsko elektrarno in povzročil katastrofo?

G.G:/STA
5. 7. 2023, 08.53
Posodobljeno: 5. 7. 2023, 08.59
Deli članek:

Dezinformacije so del vojaškega arzenala. Uporabljata jih tako Moskva kot Kijev. Med drugim si izmenjujeta obtožbe o načrtovanju napadov na nuklearko v Zaporožju.

Profimedia
Jedrska elektrarna Zaporožje.

"Predsednika Macrona sem opozoril, da ruske enote pripravljajo nevarne provokacije v jedrski elektrarni v Zaporožju," je po pogovoru s francoskim predsednikom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Skupaj z IAEA bomo ohranili razmere pod nadzorom," je dodal glede Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Ob sklicevanju na obveščevalne službe je v svojem rednem večernem nagovoru še dejal, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja nuklearke v Zaporožju "namestila predmete, podobne eksplozivu". Enako je že pred tem zatrdila ukrajinska vojska. Zelenski je sicer že pred dvema tednoma opozarjal, da naj bi Rusija v zasedeni jedrski elektrarni Zaporožje pripravljala "teroristični napad", vendar situacija v Zaporožju za zdaj ostaja nespremenjena.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno. Trdil je, da nameravajo ukrajinske sile v napadu uporabiti "zelo natančno orožje dolgega dosega" in brezpilotne letalnike.

Strahovi glede varnostnih tveganj se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje nuklearke. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne.