(Ne)zainteresirani

Hude težave domov za starejše: kdo bo skrbel za slovenske upokojence

P.K.
5. 7. 2023, 06.15
Posodobljeno: 5. 7. 2023, 14.40
Deli članek:

V naši deželi smo naposled le dočakali krepitev števila postelj za institucionalno namestitev starejših v domovih za starejše in oskrbovanih stanovanjih, a teh zaradi kadrovske podhranjenosti ne morejo zapolniti v celoti.

Profimedia
V Vrtojbi bodo za nemoteno delo doma zaposlili 84 oseb. 30 so jih menda že našli.

Če medicinskega in negovalnega kadra ni (dovolj), kdo bo skrbel za varovance upokojenskih domov? S tem vprašanjem smo se obrnili na dva nova doma za starejše; enega v Podravju in drugega na Goriškem ter preverili, kako velik izziv je ta hip zanje pridobivanje kadrovskih sil.

Spomnimo, da smo lansko leto večkrat podrobneje poročali, da je več domov za starejše, ki so s svojim obratovanjem pričeli omenjenega leta, bolj s težavo polnilo proste postelje. Za nastop dela v vrstah bolničarjev, negovalcev in drugega domskega kadra, ljudje namreč zaradi pogojev dela in prenizkih plač, niso zainteresirani, poleg tega odhajajo trenutno zaposleni in se zaposlujejo drugod, kar pomeni, da imajo domske kadrovske službe veliko opravka že samo z nadomeščanje "starih" sodelavcev, kaj šele s pridobivanjem novih.

Novih ni, stari odhajajo

Eden od teh domov je bil lanskega maja odprt SeneCura dom v Žireh, ki ga vodi zasebni upravljalec domov, avstrijsko podjetje SeneCura. Kar nekaj mesecev sta bila v domu v Žireh, ki ima sicer prostor za 56 varovancev, nastanjena samo dva starostnika. SeneCura je imel lani težave tudi s pridobivanjem kadra v svojem novem domu v Komendi s kapaciteto 70 ljudi. Naše ugotovite takrat so bile, da razpise ponavljajo in ponavljajo, kandidatov za službo pa ni. 

STA
Nov dom upokojencev v Vrtojbi.

V zadnjih dveh mesecih smo dobili še več postelj za starejše, saj je zraslo še nekaj novih domov; novih je 30 oskrbovanih stanovanj za starejše v občini Šmarje pri Jelšah, v Domu Petra Uzarja v Tržiču so odprli novo bivalno enoto za zagotavljanje začasnih namestitev za osebe starejše od 65 let (v enoti je enajst mest), v Vrtojbi so odprli dom starejših občanov, v katerem bo prostora za 151 starostnikov, Dom upokojencev Ptuj pa odpira svojo šesto enoto na Žabjaku, kjer bo prostora za 150 stanovalcev in 12 uporabnikov dnevnega varstva.

Presenečenje za oba domova

Kako bodo našteti pridobili kader, če vladajo tako težke zaposlovalne razmere? Povezali smo se z dvema izvajalcema institucionalnega varstva; enim iz Podravja in drugim iz Goriške. Zanimivo je, da očitno s tem ta hip ne eden ne drugi nimata hujših problemov; v Vrtojbi bodo zaposlili 84 oseb različnih poklicev, trenutno pa jih že dela okoli 30, je povedala vodja zdravstvene nege Maja Pangos. Kljub zaostrenim razmeram na trgu dela po njenih besedah zaenkrat niso imeli težav pri iskanju in zaposlovanju medicinskega in negovalnega kadra.

Tudi iz Doma upokojencev Ptuj so sporočili, da za svojo enoto na Žabjeku niso imeli večjih težav s kadri. Že v začetku letošnjega leta so začeli z iskanjem okoli 85 novih sodelavcev. Trenutno jih po besedah direktorice doma Vesne Šiplič Horvat v novi enoti dela deset, za zdaj so razpisali skupaj okoli 50 delovnih mest, direktorica pa je presenečena, da jim je uspelo na vsa razpisana mesta dobiti primerne kandidate. Še največ težav pričakujejo pri iskanju kuharjev.