Skrivajo moč

Spomladansko utrujenost preženite z rastlinami iz travnika

Mare Koren
27. 3. 2023, 06.17
Deli članek:

Nežne in na prvi pogled zelo krhke drobne vijolice v sebi skrivajo izjemno moč. Če še ne veste – so odlične za uporabo tako v kulinariki kot v zdravilstvu. Razkrivamo vam nekaj imenitnih receptov, v katerih bo hrana še posebej zasijala.

Dreamstime
Pripravite odlične jedi iz divjih travniških rastlin in si okrepite zdravje.

Pomladne cvetlice niso samo čudovit okras gredice in doma, temveč tudi odlična sestavina marsikatere jedi. Bogate so z vitamini in minerali in tudi antioksidantov jim ne primanjkuje, ti pa so spomladi za razstrupljanje telesa še kako pomembni. V šopek okusnih znanilk pomladi spadajo trobentica, navadna zvončnica, kislica pa tudi vijolica, ki ji v tokratni številki namenjamo več pozornosti.

Krepilna solata

Izjemno bogata solata, polna antioksidantov in vitaminov, bo izboljšala počutje in okrepila vaš imunski sistem. Svetujemo vam, da vse sestavine naberete zjutraj, ko je na njih še rosa. Za pripravo potrebujete regrat, navadno regačico, zajčjo deteljico, trobentice, vijolice in cvetne liste marjetice, kuhan krompir, sol, poper, kis in olje. Nabrano mešanico najprej deset minut namakajte v hladni vodi, nato pa večkrat operite, do čistega. Svetujemo vam, da solato pripravite, tik preden jo boste postregli, sicer bo hitro upadla. V mešanico narežite hladen krompir, solite, poprajte ter dodajte kis in olje. Dobro premešajte in postrezite. Nekaj cvetov lahko prihranite za konec in z njimi solato lepo okrasite.

Divja kremna juha

Pripravite krepko juho, za katero boste sestavine našli na domačem travniku. Za štiri osebe potrebujete: 5 skodelic divjih rastlin (čemaž, kopriva, trobentice, vijolice, navadna regačica, marjetice, ozkolistni trpotec), 250 g krompirja, 2 žlici olivnega olja, žlico moke, 6 dl zelenjavne jušne osnove, 3 žlice kisle smetane, sol, poper. Rastline, ki ste jih nabrali na travniku, očistite in operite ter narežite. Cvetove lahko prihranite za okras. Krompir olupite in narežite na kocke. V ponvi segrejte olje, dodajte krompir in rastline. Na hitro prepražite in posujte z moko. Pražite še deset minut na zmernem ognju. Nato zalijte z jušno osnovo in kuhajte še 15 minut, da se krompir zmehča. Na koncu dodajte kislo smetano in zmeljite z mešalnikom. Po okusu solite in poprajte. Okrasite s cvetovi in žličko kisle smetane.  

Dreamstime
Okus in videz vaniljevega pudinga lahko izboljšate z dodatkom cvetov vijolic.

Obarvana limonada

Pripravite limonado ter ji dodajte nekaj cvetov vijolic in trobentic in tako presenetite svoje goste z odličnim zdravim napitkom. 

Puding z vijolicami

Skuhajte odličen domač vaniljev puding, ki ga pripravite iz mleka, stroka vanilje, jajc, sladkorja in koruznega škroba ter mu tik pred koncem dodate nekaj cvetov vijolic. Nekaj vijolic prihranite še za dekoracijo.