PRIHRANITE

Preden zavijete v trgovino, si pripravite nakupovalni seznam

Mare Koren
26. 3. 2023, 18.01
Deli članek:

Nakupovalni seznam zelo pomaga pri načrtnem nakupovanju, za korak dlje pa je tu še nekaj namigov. Kaj storiti, kadar v trgovini zmedeno stojite pred kopico podobnih izdelkov?

Dreamstime

Ni pomembno le, da se v trgovino odpravite z nakupovalnim seznamom in siti, pomembno je tudi, kje začnete vaše nakupovanje, saj to na koncu bistveno vpliva na vašo nakupovalno izkušnjo. 

Sveže izdelke kupite najprej

To pomeni, da nakupovanje začnite na oddelku za sadje in zelenjavo ter nadaljujte na oddelku z mesom, mlečnimi izdelki in kruhom. Šele ko boste nabrali vse potrebno s teh oddelkov, zavijte med konzervirano hrano. Sčasoma boste opazili, da je v vašem nakupovalnem vozičku vse več hrane v njeni najnaravnejši obliki.

Izbirajte rjava žita

To ne velja samo za kruh, ampak tudi za testenine, riž, moko, piškote … Zato izbirajte polnozrnate testenine, kuskus, mešanice z ječmenom, hitro pripravljeni rjavi riž in polnozrnate krekerje. Med odličnimi polnovrednimi žiti so tudi ajda, bulgur, ovseni kosmiči in divji riž.

Bela sladila nadomestite z rjavimi

Belo sladilo je rafinirani sladkor. Izberite raje rjavi sladkor, med, javorjev sirup in agavin nektar. Če smo povsem iskreni, nobeno sladilo ni preveč dobro, ko govorimo o hranilnosti. Priporočamo vam, da izberete naravno sladilo eritritol, ki je pridobljeno z naravnim postopkom fermentacije. Vsebujejo ga različne vrste sadja.

Vzemite si čas za kruh

Izbira kruha je precej težka, saj barva ne razkriva njegovih sestavin. Zato je najbolje, da si vzamete čas in prodajalko vprašate, iz katerih sestavin je narejen. Nato izberite kruh, pri katerem je zdrava moka navedena kot prva sestavina, torej je iz polnovredne pšenične, pirine, ržene ali ovsene moke. Biokruh pa boste najverjetneje dobili le v izbranih pekarnah ali trgovinah z zdravo prehrano.

Naj vam pomaga prehranski semafor

Če želite vedeti, kaj jeste, berite označbe na prepakiranih živilih in naj vas ne zapelje še tako prikupna embalaža. V pomoč pri tem vam bo tudi prehranski semafor, ki ga najdete na spletni strani http://veskajjes.si in ga lahko natisnete, da ga boste vedno nosili s seboj.