Čas

Razvajajte svoje telo in zradirajte leta s pomočjo domačih pripravkov

Mare Koren
26. 3. 2023, 20.02
Deli članek:

Se v vaš obraz vsak dan zariše nova gubica? Znakom staranja žal ne more ubežati nihče, saj se z leti počasi in vztrajno naseljujejo v telo. Starostne pegice na rokah, maščobne blazinice v podkožju, lasje brez leska, upad energije … Vse to nas doleti nekje po 40. letu in nas hitro začne vznemirjati. Vendar panika ni potrebna! Na voljo je kup možnosti, kako ustaviti čas in celo pomladiti svoje telo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Telo

Pomembno pa je, da nego namenite celemu telesu, saj se ne stara samo obraz, temveč zelo opazno tudi koža na vratu in dekolteju, nadlakti, stegna so vse manj čvrsta, vitalnost pa vse bolj ogrožena. Takole se negujte od nog do glave ... Vsak dan navlažite vsak centimeter svojega telesa. Vaša mantra naj postane »vlaga, vlaga, vlaga«, kar naj velja tudi za lase. Da bo koža vlago dobro vpijala, pa jo najprej temeljito globinsko očistite in sprostite njene pore. V ta namen si pripravite čistilo iz riževega mleka. Riž je tradicionalna sestavina japonskih lepotnih obredov. Je bogat z vitaminoma E, A in kalcijem ter pomaga očistiti in zgladiti kožo. Recept: V gosto pasto zmešajte dve ali tri žlice nesladkanega riževega mleka in četrt skodelice rjave riževe moke. Mešanico vmasirajte v kožo s počasnimi krožnimi gibi. Splaknite z vodo in nadaljujte z vlažilno nego.

Lasje

Doma pripravljena negovalna maska za suhe, utrujene lase brez leska, pripravljena iz medu in olivnega olja, bo nahranila vaše lase in jim povrnila sijaj ter mehkobo. Že po prvi uporabi boste opazili razliko. Lasje bodo voljni, mehki in sijoči. Tudi lasišče se bo umirilo in ne bo več tako suho in razdraženo. Za pripravo te vlažilne in hranilne maske potrebujemo štiri jedilne žlice olivnega olja in dve žlici medu. Priprava je nadvse preprosta: v skodelico odmerimo olivno olje in med ter vse skupaj dobro premešamo v homogeno zmes. Lase dobro razčešemo, nato pa hranilno masko nanesemo na lase in vtremo v lasišče. Pustimo delovati 30 minut, lahko tudi dlje. Potem hranilno masko dobro speremo z las in si jih umijemo s šamponom za lase, kot po navadi.

Dekolte

Koža dekolteja je v primerjavi s kožo preostalega telesa zelo tanka, ranljiva in zlasti poleti izpostavljena vplivu UV-žarkov (obraz si še zaščitimo, malo nižje pa zaščitno kremo kar pozabimo nanesti). Sčasoma tako postane luskava in takrat ji zelo pomaga avokadova maska s pšenično travo. Recept: V električnem mešalniku spasirajte pol zrelega avokada, dve žlici navadnega grškega jogurta in eno žlico soka pšenične trave. Nanesite tanko plast mase na dekolte in vrat ter pustite 20 minut, da se posuši. Sperite z mlačno vodo. Avokado je bogat z oleinsko kislino in učinkuje zelo vlažilno. Vsebuje tudi izdatno porcijo vitamina E (ta izboljša teksturo kože in varuje pred prostimi radikali). Mlečna kislina v jogurtu nežno odstranjuje odmrle kožne celice ter daje koži bolj svež, svetlejši videz. Sok iz pšenične trave za piko na i pospeši učinek pomlajevanja.

Trebuh 

Ne obupujte nad strijami, raje ukrepajte. Znake poškodovane kože na tem delu telesa boste najlažje odpravili z rednim vtiranjem olja (na primer olivnega), kokosovega ali karitejevega masla. Če bo koža dobro nahranjena, bodo strije manj vidne, koža pa bo tudi mehkejša in voljnejša na otip. Sicer pa za lepo, dolgotrajno mladostno kožo strokovnjaki priporočajo tudi uživanje veliko vitamina K, ki ga vsebujejo zelena listnata zelenjava, leča, fižol in mlečni izdelki. Preizkusite lahko tudi tole domačo negovalno oljno mešanico, ki vsebuje tri učinkovita olja, ki jih lahko kupite v vsaki večji trgovini. Recept: Potrebujete avokadovo, kokosovo in mandljevo olje. Po četrt skodelice vsakega olja nalijte v stekleničko in dobro pretresite. Mešanico lahko nanašate na celo telo ali pa samo na trebuh.

Roke

Poleg nog so roke najbolj obremenjen del telesa. Stalno so v gibanju, izpostavljene škodljivim vplivom kemikalij (pranje, pomivanje) in nasploh prepogostemu namakanju v vodi. To jih izsuši, in kadar je koža suha, se na njej hitro pojavijo znaki staranja, ki pa jih lahko preprečite z redno uporabo rokavic pri gospodinjskih opravilih in nanašanjem zaščitne kreme večkrat na dan (po vsakem umivanju). Pomaga vam lahko balzam za zaščito rok. Recept: Za domači balzam potrebujete dva rumenjaka, dve žlici medu in dve žlici mandljevega olja. Vse sestavine med seboj dobro premešajte in si z maso natrite roke. Balzam sperite po 20 minutah in si roke previdno osušite (popivnajte z brisačko). Ostanek balzama hranite v hladilniku do pet dni, v tesno zaprti posodi.

Stopala

Z leti se koža na stopalih stanjša, podkožno maščevje na tem predelu izgine in stopala postanejo izjemno suha. Da bi kožo na stopalih pomladili in ohranili lepo, se vsak večer pred spanjem natrite z bogato mandljevo kremo, poleg tega nikoli ne nosite zaprtih čevljev brez nogavic. Recept: V manjši kozici nad zmernim ognjem razpustite 20 gramov naribanega čebeljega voska in dve majhni skodelici mandljevega olja. Mešajte toliko časa, da se vosek popolnoma stopi. Takoj zatem odstavite posodo z ognja in vsebino prelijte v dve sterilizirani posodici z navojem. Počakajte, da se ohladi. Pred spanjem se z ohlajeno kremo namažite po očiščenih stopalih. Oblecite si čiste bombažne nogavice in pustite učinkovati do jutra, da se krema dobro vpije. Razlika v mehkobi in videzu stopal bo očitna. Kremo hranite v hladilniku največ en teden.

Dreamstime
/

Noge

Leta ne prizanašajo niti nogam, na njih se nabira celulit, koža postaja mlahava, luknjičasta, skratka, kot pomarančna lupina. Kombinacija zdrave prehrane, rednega gibanja in nege z anticelulitnimi izdelki lahko vidno izboljša strukturo kože že v nekaj tednih. Če vključite še masažo (prizadete predele telesa masirajte dvakrat na dan po pet minut v čvrstih krožnih gibih) in ščetkanje s krtačo lufa pod prho ali pred kopeljo, pa bo odpravljanje celulita še hitrejše. Boljša prekrvitev bo v podkožje ujete maščobe po limfnem sistemu odplaknila iz telesa. Ste že slišali za sol epsom? Znana je po tem, da zdravi utrujene noge, sprošča mišice in učinkovito odpravlja celulit. Pripravite si torej solno kopel proti celulitu. Kako? Pod pipo, iz katere teče v kad topla voda, vsujte okoli 500 gramov soli epsom in počakajte, da se raztopi. Ulezite se v kad za 20 minut. Zatem se zavijte v brisačo in počivajte eno uro. Čez noč se boste zelo potili, kar pomeni, da bo vaše telo zapustila velika količina strupov in odpadkov, ki se med drugim kopičijo tudi v podkožnih mešičkih in tvorijo celulit.