Gnezdilnice

Ne pozabite na dobrodošlico tudi za ptice, ki nam pojejo

Mare Koren
26. 3. 2023, 13.17
Deli članek:

Čeprav smo ptice pozimi hranili, bodo spomladi, če ne bodo imele možnosti na njem gnezditi, zapustile naš vrt. Veste kakšne gnezdilnice so primerne za katere ptice?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Ker je naravnih gnezdišč na vrtovih po navadi malo, jim moramo ponuditi ustrezne gnezdilnice, v katerih bodo ptice lahko vzgojile novi rod. Zlasti to velja za duplarje oziroma ptice, ki svoja gnezda izdolbejo v drevesna debla ali pa se vselijo v že narejene dupline, ki so jih zapustili prejšnji prebivalci.

Gnezdilnice

Ker imajo ptice svoje območje, gnezdilnice – razen za vrabce, ki so »čredne živali« – ne smejo biti preblizu skupaj. Vedeti moramo tudi, da različne vrste ptic uporabljajo različne gnezdilnice z različno velikimi odprtinami. V odprti valilnici, ki je brez prednje strani, s samo ozko letvico pri dnu, bodo gnezdo spletli kosi, stržki, bele pastirice, sivi muharji in taščice. Taščice, stržki in sivi muharji se bodo naselili tudi v polodprtih gnezdilnicah, ki jih namestimo bolj pri tleh.

Vhodne odprtine

V zaprtih hišicah bodo svoje mladiče vzgajale druge ptice, le premere vhodnih odprtin bomo morali prilagoditi posamezni vrsti. Za velikega detla mora biti odprtina široka 50 milimetrov, za škorca 45, brglez se bo zadovoljil z 32 milimetri veliko odprtino, velika sinica z 28 in plavček s premerom 25. Zaradi lažjega čiščenja morajo biti zaprte ptičje hišice narejene tako, da jim lahko dvignemo streho ali odmaknemo stransko steno ali dno. Gnezdilnice postavimo na mesta, kjer jih ne bodo dosegli razni plenilci in od koder bodo ptice imele dober razgled na okolico. Dostop do valilnice lahko zavarujemo s trnastimi vejami, žico ali kovinskimi obroči. Za odganjanje mačk lahko pri tleh (ne v bližini gnezda) uporabimo kemična razpršila. Mačke lahko spomladi opremimo tudi z zvončkom na ovratnici, ki bo opozarjal ptice na prihod kosmatink. Med gnezdenjem ptic ne vznemirjajmo in se ne približujmo ptičjim hišicam nenadoma. Prav tako jih ne odpirajmo ali premikajmo.

Jih prepoznate

To so nekatere ptice selivke, ki jih pričakujemo v naslednjih tednih: smrdokavra, pogorelček, čigra, kvakač, cipa, kukavica, veliki skovik, zlatovranka, prepelica, hudournik, lastovka, štorklja.