SKRIVNOST MASLA

Povrnite sijaj, odpravite škripanje in madeže

Mare Koren
25. 3. 2023, 14.52
Deli članek:

Nekoč je maslo veljalo za precej zapostavljeno živilo, saj je večina navijala za margarino, a danes ponovno pridobiva veljavo. Veste, kako uporabno je tudi pri gospodinjskih opravilih?

arhiv Svet24
Kaj je bolj zdravo; margarina ali maslo?

Mnogi danes precej raje kot po olju in margarini posegajo po maslu. Nutricionisti sicer ne dajejo posebne prednosti enemu ali drugemu, opozarjajo pa, da je obe maščobi treba uživati zmerno. V zdravi prehrani kot vir maščob najbolj priporočajo oreščke ter hladno stiskana rastlinska olja z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Pa pustimo te delitve nekoliko ob strani in preverimo, kje lahko maslo še uporabite.

Povrnite jim sijaj

Če sta kovina in usnje izgubila sijaj, bo maslo prava rešitev. Da bi se kovinske površine in predmeti ter usnjeni izdelki lepo svetili, na bombažno krpo nanesite nekaj zmehčanega masla, nato pa z majhnimi krožnimi gibi spolirajte površino. Če je površina preveč mastna, jo obrišite še z mehko krpo iz mikrovlaken. Maslo lahko uporabite tudi za loščenje usnjene obutve, hkrati jo bo obvarovalo pred vodnimi kapljicami.

Madeži na plastiki

So na plastični embalaži grdi madeži črnila in nalepk? Uporabite maslo. Sploh otroci obožujejo risanje po prozornih škatlah, trganje nalepk in podobno. Če se tudi vi srečujete s podobnimi težavami, vzemite v roke maslo. Pri odstranjevanju nalepk z embalaže, nanesite nekaj masla naravnost na nalepko. Dobro vtrite in pustite nekaj minut, da se maslo vpije, nato počasi in previdno strgajte zmehčano nalepko. Če so na plastiki grdi madeži črnila, flomastrov in alkoholnih pisal, jih prav tako natrite z maslom. Pustite nekaj dni na soncu, nato pa plastiko le dobro operite in madeži bodo izginili sami od sebe. V veliko pomoč je lahko maslo tudi pri madežih, ki jih puščata kari in kurkuma.

Konec škripanja

Se vsakič znova zdrznete, ko zaškripajo vrata vaše dnevne sobe? Škripajo tudi predalniki? Nič več. Snemite vrata s tečajev in tečaje dobro premažite z maslom. Vrata ponovno obesite in nekajkrat zanihajte v levo in desno, da se maslo lepo razporedi. Škripanje bo izginilo. Maslo lahko uporabite tudi pri škripajočih kljukah. Snemite kljuko in nekaj masla nanesite na vzvod. Če se predalniki med odpiranjem in zapiranjem zatikajo, robove premažite z maslom, tako boste poskrbeli, da bodo predali lepše tekli po vodilih. Namesto masla lahko uporabite tudi trdo milo.

Razvozljajte nakit

Če se je ogrlica grdo zapletla z drugim nakitom, si težave nikar ne zapletajte, temveč na vozel nanesite nekaj masla, ki ga bo hitro razrahljal.