Ni nevarnosti

Orjak bo ta konec tedna švignil med Zemljo in Luno

R.T.
24. 3. 2023, 10.18
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 10.36
Deli članek:

Vesoljsko skalo, ki bo ta konec tedna poletela mimo Zemlje, bo mogoče videti tudi s pomočjo manjših teleskopov in celo daljnogledov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Asteroid 2023 DZ2, ki so ga astronomi opazili pred mesecem dni, bo to soboto poletel med Zemljo in Luno, pri čemer ni nobene nevarnosti, da bi katero od nebesnih teles tudi zadel. Znanstveniki ocenjujejo, da se asteroid ponaša s premerom med 40 in 90 metri. Gre torej za orjaka, ki bi lahko v primeru trčenja z obličja Zemlje izbrisal večje mesto. S hitrostjo približno 28.000 kilometrov na uro se bo Zemlji približal na slabih 70.000 kilometrov razdalje ter ga bo takrat mogoče opazovati tudi s pomočjo daljnogledov in manjših teleskopov.

»Ni možnosti, da bi ta 'ubijalec mest' zadel Zemljo, a njegova bližina predstavlja odlično priložnost za opazovanje,« je v izjavi za javnost navedel Richard Moissl, vodja urada za planetarno obrambo pri Evropski vesoljski agenciji (Esa).

Asteroid se bo Zemlji znova približal leta 2026, po izračunih astronomov pa tudi takrat ne bo nevarnosti, da bi prišlo do trčenja.