Zanimivosti

Dajmo oklestiti odvečne kilograme!

Mare Koren
25. 3. 2023, 14.50
Deli članek:

Tokrat vam predstavljamo zanimiv program hujšanja po barvni paleti, ob katerem lahko shujšate brez posebnega napora in si podaljšate življenje za celo desetletje.

Dreamstime
Pri tej dieti nobeno živilo ni prepovedano, je pa uživanje nekaterih omejeno.

Dieto je že leta 1996 razvil Martin Katahn, ustanovitelj in direktor Vanderbiltovega programa za vzdrževanje telesne teže ter profesor psihiatrije na Univerzi Vanderbilt. Prehranjevalni program obljublja izgubo kilogramov za vse večne čase, in to na tako prijazen način, da se ob tem ne boste počutili niti malo lačne.

Osnovni shujševalni princip

Dieta temelji na uživanju živil z barvnimi fitokemikalijami, ki jih najdemo v rastlinski hrani in jih delimo na tri skupine: rdeče, rumene/oranžne in zelene. Če boste sledili dietnim smernicam za preprečevanje bolezni, boste shujšali počasneje, a gotovo za vse večne čase. Cilj diete je zaužiti 9 porcij sadja in zelenjave na dan, od 6 do 11 porcij žit, količina maščob pa ne sme preseči 20 odstotkov dnevno zaužitih kalorij. Nobeno živilo ni prepovedano, je pa uživanje nekaterih omejeno, denimo: količina maščob ne sme preseči dveh žlic na dan; rdeče meso lahko uživate kvečjemu enkrat na teden, idealno pa enkrat na mesec ali nikoli; rib in perutnine smete zaužiti več kot 170 gramov na dan.

Prednosti in slabosti

Uživanje več sadja, zelenjave in polnovrednih žit je vsekakor zelo zdravo in pripomore k izgubljanju odvečnih kilogramov, kar močno podpirajo tudi znanstveni dokazi. In vendar bo nekaterim ljudem težko vztrajati ob priporočenih spremembah, še posebno če se ta prehrana močno razlikuje od njihovih prehranjevalnih navad pred dieto. Zato spremembe uvajajte postopno, korak za korakom, se pravi po en recept oziroma en spremenjen obrok na dan. Čeprav bo takšen pristop ugajal tistim, ki iščejo spremembo življenjskega sloga, se lahko komu drugemu zazdi, da vendarle zahteva preveč zavezanosti oziroma je prepočasen in ne prinese takojšnjih oziroma hitro opaznih sprememb telesne teže. A potrpežljivost je vendarle božja mast, urite se v njej in poplačani boste z vitko linijo.

Jejmo pisano

Poudarek je na uživanju rdečih, rumenih, oranžnih in zelenih živil, bogatih s fitokemikalijami oziroma s hranilnimi snovmi, ki so značilne za rastlinsko hrano in telesu pomagajo hujšati.

Pijače

Uživajte manj mastne mlečne izdelke, ne pijte gaziranih pijač, prav tako ne dietnih, in spijte največ dve skodelici kave na dan.

Koristi 

Številni zdravniki dieto pozdravljajo zato, ker je odlična strategija za zaščito pred rakom, boleznimi srca in ožilja ter pred drugimi izčrpavajočimi boleznimi, ki tarejo ljudi v starejših letih.

Je primerna zame? Velik poudarek je na uživanju rastlinske hrane, zato dieta ni idealna za ljubitelje mesa. Tudi če imate težave z ledvicami, zaradi vsebnosti kalija ne bi smeli zaužiti toliko sadja in zelenjave.