Čajne mešanice

17 okusnih in zdravih jesensko-zimskih nasvetov

Mare Koren
4. 12. 2022, 12.26
Deli članek:

December je tisti čas, ko pogosteje posežemo po čajnih mešanicah, inhalacijah in drugih pripravkih. V nadaljevanju smo za vas izbrali nekaj najbolj domiselnih.

Dreamstime
/

Čajna mešanica

Sušene lupinice mandarine lahko mešate tudi z drugimi sestavinami za pripravo čajev. Poskusite jih mešati s krhlji jabolk, črnim čajem, nekaj nageljnovimi žbicami, janežem. Raziskave so pokazale, da kombinacija črnega čaja in lupine citrusov ugodno vpliva na krepitev imunskega sistema.

Inhalacije

V času prehlada so izjemno dobrodošle inhalacije, ki jih pripravite iz posušene lupine mandarine. Žličko lupin stresite v posodo in prelijte z vrelo vodo. Vdihujte paro deset minut. Ponovite do trikrat na dan.

Aromaterapija

Eterično olje mandarine zmanjšuje napetost in tesnobo, izboljšuje delovanje jeter, preprečuje pojav aken in pomaga pri težavah z nespečnostjo, revmatizmom in artritisom.

Čaj proti protinu

Vzemite dva rožiča, ju natrgajte na koščke in na kratko prekuhajte v treh decilitrih vode. Nato odstavite in pustite čez noč. Zjutraj precedite in popijte na tešče. Postopek ponavljajte 25 dni oziroma do izboljšanja.

Liker iz rožičev

Potrebujete 200 gramov rožičev, 150 gramov sladkorja, lupinico neškropljene limone, vaniljev sladkor in liter domačega žganja. Rožiče operite in nasekljajte. Limoni ostružite lupino. Sestavite vsujte v steklenico s širokim grlom in prelijte z litrom domačega žganja. Dobro zaprite in postavite na sončno mesto za mesec dni. Občasno premešajte. Nato precedite in shranite v temnih stekleničkah.

Prebavne motnje

Rožičev čaj bo pomagal črevesni flori. V dva decilitra vode vsujte majhno žličko rožičeve moke in zavrite. Nato precedite in popijte mlačno. Za težave s prebavo si pripravite čaj iz šestih gramov rožičev in dveh decilitrov vode. Mešanico odstavite za 45 minut. Čaj uživajte do trikrat na dan.

Za najmlajše

Rožič je odličen za zdravljenje driske pri manjših otrocih, a pomaga tudi pri drugih tegobah, za katerimi pogosto trpijo manjši otroci, kot sta dispepsija (bolečine v zgornje delu trebuha) in enteritis (vnetne tankega črevesja). Zaradi ugodne kombinacije sestavin je primeren tudi za dojenčke od šestega meseca starosti. Rožiče lahko starši ponudijo otrokom tudi v času rasti zob.

Proti driski

Pomešajte 30 gramov rožičeve moke z nekaj mleka. To uživajte v času težav z drisko. Mešanico lahko uživate, dokler težave ne izginejo.

Diabetes

Rožiči so odlični za uravnavanje količine sladkorja v krvi pri bolnikih s povišanim sladkorjem. Po obroku, ki je vseboval živila z visokim glikemičnim indeksom, bo grizljanje rožičev znižalo povišane vrednosti sladkorjev.

Holesterol

Vsako jutro na tešče prežvečite majhno žličko sesekljanih rožičev. Ti bodo znižali presežek maščob, ki jih boste zaužili čez dan. 

Džem iz sliv in rožičev

Na kilogram fig dodajte 350 gramov sladkorja, 50 gramov mletih rožičev, 300 gramov sliv, eno manjšo limono in 300 mililitrov vode. Fige in slive operite, razpolovite, odstranite koščice in stresite v večjo posodo. Prelijte z vodo in postavite na ogenj. Dodajte limonin sok in kuhajte pol ure. Ko so fige in slive že nekoliko mehke, dodajte sladkor in zmlete rožiče ter kuhajte še dodatne pol ure, dokler se džem ne strdi do primerne gostote.

Puding brez kuhanja

Spasirajte dve manjši banani, dodajte žlico mletih rožičev, dve žlički pomarančnega soka in žlico sesekljanih orehov. Dobro premešajte in postrezite v pecljatem kozarcu, okrašenem z rezino pomaranče ali mandarine.

Rožičeve kocke

Potrebujete dve skodelici mletih rožičev, tri jajca, 200 gramov masla, dva zavojčka pecilnega praška, eno skodelico orehov, en vaniljev sladkor, 100 gramov sladkorja, tri skodelice mleka in tri skodelice moke. Ločite beljake in rumenjake. Iz beljakov pripravite čvrst sneg, rumenjakom dodajte stopljeno maslo, sladkor in vaniljev sladkor ter penasto umešajte. Postopoma dodajajte preostale sestavine in na koncu primešajte še beljake. Mešanico zlijte v pekač in pecite v naprej segreti pečici na 180 stopinj Celzija 30 minut.

Rožičev biskvit

Potrebujete 250 gramov mletih rožičev, eno skodelico sladkorja, en zavojček pecilnega praška, tri jajca, eno skodelico mleka, dve skodelici moke, za preliv pa 100 gramov čokolade za kuhanje, šest žlic mleka in eno žlico masla. S pomočjo mešalnika v kremasto zmes zmešajte jajca in sladkor ter postopno dodajajte ostale sestavine. Zlijte v manjši pekač in pecite na 180 stopinjah Celzija 30 minut. Ko je biskvit pečen, ga nekoliko ohladite in pripravite preliv. Na pari stopite maslo, dodajte čokolado in mleko ter mešajte, dokler se vse sestavine ne stopijo. Prelijte po biskvitu in postavite za dobro uro v hladilnik.

Nešplje

Sadje, ki dozoreva v hladnem obdobju leta, bi morali jesti precej pogosteje, kot si ga privoščimo. Nešplje stimulirajo žlezo sline in pomagajo pri zdravljenju motenj z izločanjem. Meso nešpelj je odličen laksativ, pripravki iz listov pa odlično zaustavljajo krvavenje. V ljudski medicini se uporablja tudi sluz, ki jo zdravilci pridobivajo iz semen, ki jih namočijo v vodi. Sluz je učinkovita pri različnih težavah, povezanih s kožo. Semena vsebujejo majhen odstotek cianovodikovih kislin, zato se jih ne priporoča za uživanje in uporabo. V ljudski medicini nešplje priporočajo tudi pri zaustavitvi izčrpavajočih drisk, za odpravljanje prebavnih težav, bruhanja in zgage. Ženskam pa uživanje nešpelj priporočajo pri uravnavanju menstrualnih ciklov.

Čaj iz nešpelj

Žlico pretlačenih nešpelj prelijte z dvema decilitroma vroče vode. Pokrijte in postavite na stran za eno uro. Nato precedite in uživajte do tri skodelice čaja na dan. Čaj pomaga pri težavah z drisko in pri težavah s krvavečimi dlesni.

Kompot iz nešpelj

Potrebujete en kilogram nešpelj, 200 gramov medu, sok ene limone, strok vanilje in 0,1 decilitra ruma. Napol zrele nešplje dobro operite, očistite in narežite na polovice ali četrtine. Prelijte s sokom limone in pustite 15 minut. Nato prelijte s hladno vodo in postavite na ogenj. Pustite, da zavre, in kuhajte pet minut. Dodajte strok vanilje in med ter kuhajte še pet minut. Še vroč kompot prelijte v sterilne kozarce in dodajte žlico ruma, zaprite ter počasi ohlajajte.