Preprosti triki

Tako bo likanje postalo enostavnejše

Mare Koren
3. 12. 2022, 15.40
Deli članek:

Z nekaj preprostimi triki se boste lahko likanju skoraj odpovedali, to neljubo opravilo pa bo tako postalo tudi precej manj duhamorno.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Likanje je za mnoge skoraj najbolj osovraženo gospodinjsko opravilo in številni se ga lotijo le s težavo oziroma se za likanje odločijo le takrat, ko je to res nujno. A žal ne moremo mimo določenih kosov oblačil, ne da bi jih zlikali. Takšne so denimo srajce, bluze in drugi »boljši« kosi, ki se radi mečkajo. Zato bodo naslednji triki za čim preprostejše likanje, ki jih ponujamo v nadaljevanju, več kot koristni.

Popršite perilo s kisom in vodo

Ta rešitev bo še posebej dobrodošla za vse, ki so ekološko ozaveščeni. Pomešajte alkoholni kis in vodo v razmerju 1 : 3 v pršilki. Popršite po suhem perilu in perilo obesite. Pustite, da se posuši. Kis bo tako že sam zgladil večino gub. Likanje bo skoraj nepotrebno, vsekakor pa precej lažje.

V sušilnik dodajte kocko ledu

 Zmečkano perilo položite v sušilni stroj in dodajte kocko ledu. Sušilni stroj nato nastavite na najkrajši program oziroma vsaj 15 minut. Vročina iz sušilnika bo led raztopila in s tem ustvarila paro, ta pa bo poravnala gube in vam olajšala likanje.

Med oblačila položite aluminijevo folijo

Odličen trik, ki vam bo olajšal likanje, obenem pa poskrbel, da bo perilo zlikano na obeh straneh naenkrat. V notranjost oblačil položite aluminijasto folijo. Ta bo nase pritegnila toploto in tako prispevala k ravnanju perila tudi na nasprotni strani. Tako boste prihranili vsaj polovico časa.

Na hitro osušite s fenom

Če želite na hitro zgladiti gube na oblačilih, pri roki pa nimate likalnika, preizkusite naslednji trik. Obleko najprej popršite z nekaj kapljicami vode, nato pa fen nastavite na najvišjo stopnjo pihanja in na najvišjo temperaturo. Tako boste zelo uspešno zgladili gube, obenem pa si lahko tudi posušite lase.

Preden obesite

Ko perilo jemljete iz pralnega stroja, ga dobro pretresite in poravnajte, nato pa ta postopek še enkrat ponovite, preden perilo obesite na stojalo.

Grelnik vode 

Manjše kose perila, kot so šali, kape in majice, lahko obesite nad grelnik vode. Para bo hitro zravnala gube, k temu pa bo pripomogla tudi višja temperatura.