Da ali ne?

Po kredit za decembrska darila?

Mare Koren
4. 12. 2022, 10.12
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 09.54
Deli članek:

Mnogim mesec veselja, daril in dobre volje predstavlja stres in težavo, saj so razpoložljiva sredstva omejena. Kredit, da ali ne?

Dreamstime
/

Da bi se čim bolj približali željam otrok in bližnjih, številni posegajo po različnih finančnih injekcijah, ki pa so lahko zaradi nepremišljenosti in hitenja oderuške. Denar za darila, praznična kosila in večerje je zato najbolje privarčevati med letom. Če tega niste storili, ne pomeni, da morate konec leta končati v dolgovih. Izdatke prilagodite svojim zmožnostim in darila pripravite sami. Če kljub vsemu razmišljate o nakupih, ki presegajo vaše finančne zmožnosti, smo za vas pripravili pregled financiranj. Katero izbrati, presodite sami.

Kartice z odloženim plačilom

Na prvem mestu med razpoložljivimi načini financiranja so kartice z odloženim plačilom, pri katerih plačilo premaknete v naslednji mesec, obresti pa vam ni treba plačati. Ker govorimo o novoletnih izdatkih, za katere so zneski nižji, lahko z dobrim načrtovanjem brez večjih težav pokrijete vse stroške – nekaj sproti in preostanek januarja.

Dreamstime
/

Posojilne kartice – drage in nepregledne
Posojilna kartica (revolving, nakupovanje na kredit) je oblika kredita, pri katerem vsak mesec odplačate določen odstotek izkoriščenega limita (od pet do sto odstotkov), na preostanek dolga pa plačate obresti.

Redni limit – lahko dostopen, a nevaren
Redni limit je pri večini bank samodejno vključen v osebni račun in omogoča izposojo nekaj sto evrov. Odobritev je brezplačna, zato se taka izposoja denarja brez dodatne dokumentacije zdi zanimiva. In tudi je, vendar le če lahko limit hitro vrnemo. Mnogim je namreč limit nekaj samoumevnega in stanje »minus 300 evrov« postane običajno. Toda pozor, limit ni brezplačen.

Izredni limit – višji zneski in dodatni stroški
Za odobritev izrednega limita bo banka preverila vašo kreditno sposobnost. Najvišji znesek, ki ga lahko dobite, je običajno trikratnik mesečnih prihodkov. Izredni limit banka praviloma odobri za eno leto. Če vam ga ne uspe poplačati, ga morate podaljšati in znova plačati stroške odobritve. Banka lahko zahteva tudi plačilo zavarovanja limita. Ali ste vedeli, da boste za 1500 evrov izkoriščenega izrednega limita na leto plačali približno 150 evrov obresti?

Kredit – hiter najem, počasno odplačilo
Močno oglaševani hitri krediti so običajno dražji od klasičnih gotovinskih kreditov, saj so obrestne mere višje, višji so lahko tudi drugi stroški. Nevarnost hitrih kreditov je prav v njihovi hitrosti – potrošniki se za izposojo denarja s hitrim kreditom pogosto odločijo brez premisleka in primerjave z drugimi ponudniki. Ne hitite, primerjajte ponudbe.