Kaj ji škodi?

Je kuhalna plošča polna prask in črt?

Mare Koren
3. 12. 2022, 17.55
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.14
Deli članek:

Popravilo večjih gospodinjskih aparatov je po navadi tako drago, da se največkrat izplača kupiti novega. Veste, kaj vse škodi kuhalni plošči?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če smo še nedavno v slovenskih kuhinjah uporabljali plin, je danes priljubljeno kuhanje na elektriko. Večina slovenskih kuhališč je opremljena s steklokeramičnimi ploščami. Te so indukcijske, kombinirane ali zgolj električne, njihova skupna lastnost pa je, da lahko počijo in se poškodujejo. Ali veste, kako ravnati, da bi bile čim dlje videti kot nove?

Preberite navodila

Branje navodil ni nikomur zabavno, vendar je obvezno, saj bo preprečilo težave. V navodilih se boste seznanili s pravilno uporabo in nasveti o čiščenju oziroma o tem, katera čistila in krpe uporabiti za vzdrževanje čistoče.

Ko iz lonca prekipi

Pogosto na kuhalni plošči pripravljamo več jedi hkrati in v trenutku nepazljivosti nam katera prekipi, na primer juha, mleko, kava ... Kipeča tekočina lahko na steklokeramični plošči povzroči poškodbe. Vzdrževalci pravijo, da se lahko površina celo vname, najpogosteje pa tvegamo, da se madež trajno zažre v steklokeramično podlago, med čiščenjem pa nastanejo praske. Da bi se izognili težavam in večji škodi, moramo madež takoj očistiti.

Gorilnike redno čistite

Če uporabljate ploščo, ki ima tudi plinske gorilnike, jih morate redno čistiti. Če opazite, da so plameni neenakomerni oziroma se je katera od odprtin gorilnika zamašila, ugasnite plin in gorilnik najprej očistite, sicer lahko korodira, to pa bo skrajšalo njegovo življenjsko dobo. Po navadi se drobne luknjice zamašijo z maščobo in ostanki hrane, zato bo dovolj, če boste za čiščenje uporabili razmaščevalec in za gorilne glave poskrbeli vsaj enkrat na teden.

Kuhalno ploščo očistite po vsakem kuhanju

Steklokeramična plošča, na kateri so ostanki zapečene in zasušene hrane ter madeži maščobe, ni videti lepo. Še huje, celo nevarna je, saj lahko poči. Pomembno je, da jo po vsaki uporabi očistite z mehko krpo in čistili, namenjenimi steklokeramičnim ploščam.

Ne strgajte z noži

Ostankov hrane, ki so se nabrali na robovih gorilnikov, nikoli ne strgajte z noži ali drugimi ostrimi predmeti. Uporabljajte zgolj priložene strgalnike, sicer lahko površino opraskate.

Le namenska čistila

Za čiščenje kuhalne plošče uporabljajte čistila za steklokeramične in kuhalne plošče, svetujejo strokovnjaki. Druga čistila lahko poškodujejo površino ali pa se med segrevanjem sproščajo v zrak in hrano.