PRENESE VSE

Tolstica, povsem nezahtevna rastlina, ki prinaša blagostanje

Mare Koren
22. 5. 2022, 20.00
Deli članek:

Drevo denarja ali tolstica se je v zadnjih letih razbohotila v številnih domovanjih. Velja za eno bolj priljubljenih rastlin, ki za rast ne potrebuje posebnega znanja in veščin. Če je še nimate, ne odlašajte.

Dreamstime
Tolstica lahko v zimskem času tudi zacveti.

Tolstica, krasula (Crassula), za marsikoga tudi drevo denarja, je rastlina, ki bo uspevala tudi tistim, ki z rožami nimajo sreče. Po mnenju strokovnjakov je za to najpogosteje kriv neprimeren prostor, kamor damo rastline, vendar na to lahko vplivajo tudi podnebje, svetloba in preostali dejavniki … Zavedati se moramo, da nam rastline ne bodo uspevale, če bodo rasle v neprimernem okolju. Šele ko bomo zagotovili minimalne standarde, ki jih rastlina potrebuje, si lahko obetamo uspeh. Na srečo poznamo tudi rastline, ki so skoraj neuničljive. Mednje spada drevo denarja.

Manj zalivamo, bolj uspeva

Tolstica spada med izjemno nezahtevne rastline, ki prenesejo različne vremenske vplive. Uspevale bodo tako v senčnih kot sončnih delih stanovanja, se obnesle v sušnih in vlažnih razmerah ter ne bodo imele težav s pretiranim gnojenjem in zalivanjem, saj bodo iz zemlje posrkale, kar potrebujejo. Edina stvar, pred katero jih morate obvarovati, je zmrzal oziroma temperatura pod lediščem. Zavedati se morate, da je za vzgojo potrebna vztrajnost. Rastejo zelo počasi in se razvijajo v obliki grma. Pri tem jo lahko oblikujemo po svoji presoji, in sicer tako, da ji odstranjujemo spodnje poganjke. Tudi pri razmnoževanju ni zahtevna. Razmnožuje se z listi, ki se sami od sebe ukoreninijo v zemljo in nato ponovno vzklijejo. Za boljšo rast jo je priporočljivo dvakrat na leto pognojiti in presaditi v večji lonček, česa več pa ne bo treba narediti.

Zakaj drevo denarja

Po starodavni vedi feng šuja, ki se je razvila v drugem stoletju pred našim štetjem, tolstica spada med rastline s pozitivno energijo. Mednje se uvrščajo vse rastline zelene barve, ki nimajo špičastih listov. Takšne rastline naj bi, postavljene na pravo mesto, prinašale dobro energijo či, skupaj z njo pa blaginjo, bogastvo, finančno stabilnost in ljubezen. Listi tolstice spominjajo na kovance in tako na denar, a to ni edina prednost. Zaradi nezahtevnosti in oblike ter načina rasti simbolično predstavlja vse elemente feng šuja, to so voda, ogenj, les, zemlja in kovina. Da bo na nas najbolje delovala, jo damo v levi kot, dobro pa je tudi, da imamo vsaj tri ali več podobnih rastlin.