VSESTRANSKO UPORABNA

Poprova meta za osvežitev, zdravje in rešitev na vrtu

Mare Koren
22. 5. 2022, 15.39
Posodobljeno: 22. 5. 2022, 15.40
Deli članek:

Na vrtu se je v teh dneh poleg ostalih zelišč močno razbohotila tudi poprova meta. Če bi jo želeli opisati zgolj z nekaj besedami, lahko rečemo sveže, aromatično, pomirjujoče in nepogrešljivo. Se strinjate?

Dreamstime
Nepogrešljiva je pri težavah z vetrovi, izboljšuje tek, pospešuje nastanek in izločanje prebavnih sokov.

Brez slabe vesti bi lahko dejali, da je poprova meta postala stalnica na naših vrtovih in uporabna skozi celo leto. Če jo pozimi uporabljamo posušeno za pripravo čajev, ki prijetno pogrejejo in napolnijo z energijo, jo v toplejših mesecih radi dodamo v osvežilne limonade in koktejle. A to še zdaleč ni vse.

Poprova meta na vrtu

Poprova meta spada med precej nezahtevna zelišča. Odlično bo sicer uspevala v vlažnih humusnih tleh in v polsenci. Je trajnica, kar pomeni, da bo enkratna setev oziroma sajenje več kot zadostovalo. Praviloma jo razmnožujemo z živicami, ki se že v prvem letu zelo hitro razširijo, zato jo imajo nekateri hitro za plevel. Če jo sadite v bližini tlakovanih tal, lahko sčasoma poškoduje tlak.

Uporaba in učinkovine

Meto je treba redno obrezovati. Ko so njeni listi majhni, stebla pa zelo dolga, prirežite rastlino na eno tretjino višine. Iz odrezanih kosov lahko naredite potaknjence ali jih shranite za uporabo v gospodinjstvu. 

Poprovo meto so uporabljali že Egipčani in Grki, a takrat predvsem v zdravilne namene, saj so poznali njeno blagodejno delovanje na živčni sistem. A že takrat so jo uporabljali tudi za odišavljanje prostorov ter jo sadili na terasah in balkonih ter jo uporabljali tudi v kuhinji. Listi poprove mete so po zaslugi prijetnega vonja priljubljena začimba. Blagodejni učinki, ki jih ima na zdravje, jo pogosto uvrščajo med priljubljene rastline v zdravilstvu in farmaciji. Znano je, da uživanje poprove mete in eteričnega olja, ki ga poznamo tudi pod imenom mentol, ureja prebavo ter pripomore k boljši absorpciji kalcija. Poprova meta je nepogrešljiva tudi, ko nas pestijo težave z vetrovi, izboljšuje tek, pospešuje nastanek in izločanje prebavnih sokov ter izločanje žolča. Njeno uživanje priporočajo tudi pri različnih slabostih, saj umirja želodec. Eterično olje koristi tudi v času prehladnih obolenj, saj blaži bolečine v grlu in pomaga pri odpiranju zamašenih dihalnih poti. Hladilno-grelni učinek mentola pa je nepogrešljiv tudi pri zunanji uporabi, pri bolečih mišicah, sklepih in zobobolu. Pri uživanju mentola morajo biti pazljivi le ljudje z žolčnimi kamni in tisti, ki jih pogosto muči zgaga, ter bolniki, ki jih muči spahovanje.