SKODELICA ZA ZDRAVJE

To se dogaja z vašimi jetri, ko pijete kavo

Mojca Kopriva
22. 5. 2022, 14.04
Deli članek:

Kava je za marsikoga nepogrešljiv napitek, poleg tega pa ima tudi številne pozitivne učinke na naše zdravje, saj vsebuje mnoge sestavine, ki dobro vplivajo na naše zdravje.

Dreamstime
Kava zmanjšuje tveganja za srčno-žilne bolezni.

Kava je eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Marsikdo si jutra ne predstavlja brez tega črnega napitka, ki dvigne energijo in nas prebudi, zmanjšuje tveganja za srčno-žilne bolezni, sladkorne bolezni ter dobro vpliva na zdravje jeter. Kot so pokazale študije, pa kava v svoji prvotni obliki, torej črna in brez kakršnihkoli dodatkov, tudi ščiti jetra pred poškodbami oz. upočasni napredovanje določenih bolezni jeter.

Kava ščiti pred fibrozo jeter

Fibroza je glavni vzrok obolevnosti in smrtnosti zaradi jetrne bolezni. Nastane zaradi kopičenja brazgotinskega tkiva, kar čez čas začne vplivati na delovanje jeter. Kot je pokazala študija, objavljena v Journal of Hepatology, redno uživanje kave in tudi čaja pomaga zmanjšati tovrstno tveganje, saj so se jetra pri tovrstnih pivcih izkazala za boljša kot pri tistih, ki kave ne pijejo.

Dreamstime
Kava v svoji prvotni obliki, torej črna in brez kakršnihkoli dodatkov, ščiti jetra pred poškodbami oz. upočasni napredovanje določenih bolezni jeter.

Kava dobro vpliva na encime

V jetrih so encimi, ki pospešujejo procese, kot so razgradnja in izločanje toksinov ter nastajanje žolča. Če jih proizvajamo preveč, lahko prodrejo v krvni obtok, kar je lahko znak okvare jeter. Povišana raven encimov v jetrih pospešuje nastanek rakastih celic ter nastanek mnogih drugih bolezni jeter. Kot so pokazale študije, pitje kave zmanjša koncentracijo encimov v jetrih, s čimer se zmanjša tveganje za bolezni in poškodbe teh. Kot je pokazala obsežna ameriška raziskava inštituta National Cancer Institute, so imeli tisti, ki so na dan popili tri ali več skodelic kave na dan, v jetrih 25 odstotkov manj encimov od tistih, ki kave niso pili. Ključna sestavina je kava, ne kofein (kaj v kavi je ključno, znanstveniki še niso odkrili), saj ima podoben pozitiven učinek tudi brezkofeinska kava.

Zmanjša tveganje za raka na jetrih

Pivci kave imajo po raziskavi o učinkih kave, objavljeni v strokovni reviji British Medical Journal, tudi za 20 odstotkov manj možnosti za razvoj raka na jetrih, v primeru petih popitih skodelic kave na dan pa ta odstotek poskoči kar na 50 odstotokov. Poleg tega naj bi kava izničila negativne učinke alkohola na telo. Kljub temu je treba biti pri pitju zmeren, saj kava na drugi strani zvišuje krvni pritisk, okrepi glavobol, zviša srčni utrip in razdraži občutljiv želodec.

Zmanjša tveganje za nastanek ciroze

Ciroza jeter je resnejša in poznejša faza brazgotinjenja jeter ter je za razliko od fibroze s spremembo življenjskih navad ni mogoče zaustaviti. Zato pa uživanje kave zmanjša tveganje za cirozo, posledično pa tudi tveganje za smrt zaradi alkoholne ciroze.