Pogosto je pranje perila rezervirano za konce tedna in vikende, kar na neki način zmeraj znova nakazuje, da se en cikel končuje in nov začenja. Na to pa nas vsakič, ko kaj ni v redu, vedno znova glasno opominja tudi pralni stroj, ko v zadnjem delu pralnega cikla ropota tako, kot bi želel prebiti steno. Če živite v bloku, lahko minute intenzivne centrifuge motijo tudi vaše sosede, zato pazite, da pralnega stroja ne vklapljate čez noč. Kje so vzroki tega glasnega ropota?

Neravna podlaga

Najpogostejši vzrok glasnega pralnega stroja in njegovega »plesa« po kopalnici je neravna podlaga. Če podlaga že sama po sebi ni ravna, lahko vi naravnate pralni stroj. Noge pralnega stroja lahko nastavljate po višini, in sicer tako, da jih vijačite v levo oziroma v desno. Pri tem si pomagajte z vodno tehtnico. Pravilno nastavljena višina podlage bo preprečila tudi ropotanje in neželeno poplesavanje. Če tudi to ne zaleže, pod stroj položite gumijaste čepke, ki bodo stroj obdržali na mestu.

okvara pralnega stroja
Dreamstime
Zaradi večletnega delovanja in nenehnega tresenja se lahko noge naravnajo »po svoje«, kar povzroči, da začne pralni stroj »viseti« na eno stran.

Prepoln boben

Pogosto je vzrok za glasen ropot pralnega stroja prepoln pralni boben. Nedvomno drži, da ni smiselno zaganjati na pol praznega stroja in da je dobro s pranjem počakati do trenutka, ko lahko stroj napolnimo do optimalne vrednosti. Na ta način bomo prihranili tudi nekaj vode in detergenta, a prepoln pralni stroj ni dobra investicija za prihodnost. V navodilih preverite, kolikšna je najvišja dovoljena teža perila, sicer pa obstaja nenapisano pravilo, ki ga je vredno upoštevati. Boben pralnega stroja napolnite zgolj do treh četrtin.

Preveč prazen boben

Tudi takrat, ko je pralni boben skoraj prazen, se lahko pojavi hrup. To opazimo, ko peremo zgolj en kos, na primer superge, zimski kombinezon, vzglavnik, odejo … Posledica je neenakomerna obteženost bobna, kar pripelje do izvenosnega kroženja. Da bi se temu izognili, v stroj dodamo brisače, krpe ali druge kose oblačil, ki bodo preprečili, da bi prišlo do tega pojava.