Cink

Mineral, ki skrbi za trdnost nohtov in kosti

Mojca Kopriva
21. 5. 2022, 16.00
Deli članek:

Pomanjkanje cinka morda povzroča, da vaši lasje niso tako gosti, kot so bili včasih, lahko pa je tudi vzrok tistih lis na nohtih ali obrazu.

Dreamstime
/

Cinka ne imenujemo zaman »vitamin lepote«. Poleg železa je najpogostejši mineral v človeškem telesu in med njegovimi ključnimi funkcijami je ohranjanje zdravja kože, las, zob in nohtov, pa tudi delovanja libida in imunskega sistema. Cink je potreben za delovanje več kot 300 telesnih encimov in ti encimi pomagajo pri biokemičnih reakcijah v telesu, ki so bistvenega pomena za sintezo beljakovin, proizvodnjo hormonov ter za celoten sijaj in dobro počutje.

Dnevno priporočena količina cinka za odrasle je 15 miligramov. Najboljši viri cinka so lupinarji (školjke, polži, raki), rdeče meso, telečja jetra, tunina in sir ter tudi nekatera rastlinska hrana (soja, otrobi in neoluščen riž).

Znaki, da ne dobivate dovolj cinka

Poleg ponavljajočih se okužb je verjetno ključni simptom izpadanje las. Če vam primanjkuje cinka, so tudi nohti krhki, lomljivi in počasneje rastejo. Zobje se obarvajo, v ustih pa se lahko pojavijo razjede. Ko ljudje govorijo o zdravju kosti, izpostavljajo pomen kalcija, a je tudi cink bistveni mineral za tvorbo kosti in ohranjanje njene trdnosti.

Kdo je izpostavljen pomanjkanju

Pomanjkanja cinka tvegajo strogi vegetarijanci in vegani, saj njihova prehrana običajno vsebuje visoko raven fitinske kisline, kar lahko zmanjša absorpcijo cinka. Fitate vsebujejo živila, kot so polnozrnate žitarice in stročnice.

Ogroženi so lahko tudi tisti, ki pijejo veliko alkohola, ta namreč zavira absorpcijo cinka v telesu. Po mnenju nekaterih zdravnikov lahko pomanjkanje nastopi tudi, če imate težave, kot sta ekcem in luskavica, saj vodita do povečane celične presnove.

Najbolj ogroženi pa so tisti, ki se v prehrani poskušajo izogibati rdečemu mesu. Ker je rdeče meso eden najbogatejših virov biološko razpoložljivega cinka v prehrani, so vegetarijanci in vegani izpostavljeni velikemu tveganju pomanjkanja, mesne alternative namreč vsebujejo veliko manj cinka.