Alergeni, kemikalije

Tekoči detergenti vir nepotrebnih kemikalij?

Zoran Franc
21. 5. 2022, 14.00
Deli članek:

V ponudbi pralnih sredstev na tržišču najdemo različne proizvode. Na voljo so pralni praški, geli in kapsule, vsi pa zagotavljajo odlične rezultate pranja že pri izjemno nizkih temperaturah. A kako primerno je to za naše zdravje?

arhiv
tekoči detergent

Sredstva za pranje perila namreč vsebujejo številne problematične sestavine, ki jih v grobem lahko razdelimo na alergene, sestavine, škodljive za zdravje, in takšne, ki so problematične za okolje. Pri tokratnem testu, ki so ga izvedli na Zvezi potrošnikov Slovenije, se je sicer izkazalo, da se problematičnim sestavinam v tekočih pralnih detergentih na splošno lahko izognemo.

Težave povzročajo alergeni in konzervansi

Konzervansi se uporabljajo za podaljšanje življenjske dobe izdelka. Nekateri lahko povzročijo kožno alergijo, med njimi so DMDM hidantoin, bronopol in izotiazolinon, kot je metilizotiazolinon, medtem ko drugi konzervansi veljajo za varnejše. Alergeni konzervansi so sicer prepovedani ali v izdelkih omejeni na majhne koncentracije; taki izdelki so označeni s tako imenovano okoljsko marjetico (certifikat Ecolabel), torej naj bi jih varno uporabljali tudi ljudje s preobčutljivostjo na omenjena sredstva.

Dišave

Tudi dišave lahko povzročijo preobčutljivost oziroma kožno alergijo. Med najpogosteje dodanimi alergeni so limonen, geraniol in linalol. Lahko poiščemo izdelke, ki jih ne vsebujejo, a bomo potrebovali nekaj več vztrajnosti, takšni izdelki se po navadi ne promovirajo in ne prodajajo ob boku prepoznavnejših blagovnih znamk.

Hormonski motilci

Pri pregledu tekočih detergentov za pranje perila se je izkazalo tudi, da vsebujejo kemikalije, ki lahko škodljivo vplivajo na hormonsko ravnovesje. Taki so nevarni predvsem za zdravje otrok, nosečnic in doječih mater. Med škodljivimi sestavinami so benzil salicilat, butilfenil metilpropional in jodopropinil butilkarbamat, ki jih najdemo tudi v nekaterih sredstvih za pranje perila. Za butilfenil metilpropional sumijo tudi, da škoduje plodnosti in nerojenemu otroku. Domnevnih hormonskih motilcev zagotovo ni v izdelkih, označenih z okoljsko marjetico (Ecolabel).