Mandljeva moka je izjemno priljubljena v LCHF-receptih, keto in paleo receptih ter je odlična alternativa navadni moki pri bolnikih s celiakijo in drugimi prehranskimi omejitvami, saj ne vsebuje alergenov. Z mandljevo moko lahko pripravimo vse, od žemljic, kruha do palačink, biskvita, piškotov, kolačkov … In to vse brez glutena in z nizkim deležem ogljikovih hidratov.

Slastni piškoti

Hitri recept za piškote, za katerega potrebujemo samo tri sestavine: ½ kozarčka mandljeve moke, en kozarček ovsenih kosmičev in dve banani. Priprava: Banani pretlačimo z vilicami, dodamo mandljevo moko in ovsene kosmiče, dobro premešamo in z žlico polagamo kupčke na namaščen pekač. Pečemo 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.

Lešnikova moka

Ne vsebuje glutena in je primerna za LCHF, keto in paleo načine prehranjevanja. Jedilnik pa si lahko z njo popestrijo tudi diabetiki in vsi drugi, ki jim navadna živila povzročajo težave.

LEŠNIKOVA MOKA
Profimedia
Lešnikova moka ne vsebuje glutena.

Moka čija 

Moka iz semen čija se ponaša z lahko prebavljivostjo, več kot polovico njenih hranilnih vrednosti predstavljajo vlaknine, zato bo njena uporaba prijala vsem, ki jim prebava dela preglavice. Zaradi zanemarljivega deleža ogljikovih hidratov je ta moka izjemno priljubljena v LCHF-receptih, keto in paleo receptih, ki jih še dodatno obogati z antioksidanti, vitamini A, B, D, K in E ter mnogimi minerali, med njimi tudi z železom, kalcijem in kalijem. Ker ne vsebuje alergenov, popestri jedilnik tudi vsem s celiakijo ter drugimi vrstami prehranske intolerance. Razveselila pa bo tudi vse, ki ne uživajo jajc, saj lahko z moko čija v vseh receptih nadomestimo jajca: ena jedilna žlica moke čija + en deciliter vode = eno jajce. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je njena uporaba brezmejna v prehrani sladkornih bolnikov, priporoča pa se tudi vsem, ki bi radi izgubili kakšen kilogram ali omejili prenajedanje. Z dodajanjem moke čija v jedi bomo prej občutili polnost, sitost pa bo trajala dlje časa, kot dodaten plus pa spodbuja tudi porabo maščob.

Bananina moka

Zelena bananina moka vsebuje odporni škrob, to je ogljikov hidrat, ki ne dviguje krvnega sladkorja, stroka pa mu pripisuje ogromno pozitivnih lastnosti za zdravje. V telesu se obnaša enako kot vlaknine, naše telo ga ne absorbira, zato lahko v zeleni bananini moki prisotne ogljikove hidrate zanemarimo. Odporni škrob iz zelene bananine moke med drugim veča inzulinsko občutljivost, deluje prebiotično, ohranja zdravo črevesje, daljša občutek sitosti, izboljša absorpcijo hranilnih snovi, izboljšuje spanec, pospešuje hujšanje … Zelena bananina moka je izjemno priljubljena v nizkohidratnih, paleo in brezglutenskih receptih, saj ne vsebuje alergenov, pri uporabi pa se obnaša zelo podobno kot pšenična, le porabimo je manj – 100 gramov pšenične bele moke nadomestimo s približno 70 grami zelene bananine moke. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa je njena uporaba brezmejna v prehrani sladkornih bolnikov, v njenem okusu pa lahko brez skrbi uživajo tudi vegani.