gube

Favoriti, ki vašo polt zgladijo in matirajo

Mojca Kopriva
14. 5. 2022, 12.50
Deli članek:

Če imate 50 let ali več, koža na obrazu ni več tako napeta, sem ter tja se poleg drobnih gubic pojavljajo tudi že bolj izrazite. Avtorica: Foto: Dreamstime

Dreamstime
Če imate zelo suho kožo, se pudru v prahu raje izognite, saj bo še poudaril izsušena mesta.

Če vas pesti še neenakomerna in lisasta polt, si najbrž pomagate s pudrom. A dobrega za zrelo kožo je težko najti, saj se marsikateri že po nekaj urah zaje v gubice in pušča za sabo še bolj lisasto kožo, nekateri pa posrkajo z obraza vso maščobo, zato je koža videti pusta, celo strašljivo bleda. V pomoč vam ponujamo seznam primernih pudrov za zrelo kožo!

Kompaktni puder

Kompaktnih pudrov je več vrst, od takšnih, ki matirajo kožo, do tistih, ki poskrbijo za bleščeč videz. Ker zreli koži po navadi primanjkuje elastičnosti, izberite vlažilni kompaktni puder s svilnatim učinkom. Če imate zelo suho kožo, se pudru v prahu raje izognite, saj bo še poudaril izsušena mesta na koži.

Transparentni puder za mastno kožo

Prednost transparentnega pudra je v tem, da se prilagodi individualnemu tenu kože, naj bo mlajša ali zrelejša. Primeren je za mastno in mešano kožo, nagnjeno k čezmernemu izločanju sebuma, zelo odporen je proti znojenju, vročini ali mrazu. Kupite čim bolj naraven izdelek, ki naj vsebuje silicijev dioksid (absorbira sebum) in silicij (za ohranjanje zdravja kože, spodbujanje sinteze kolagena, vračanje mehkobe in gladkosti). Transparentni puder prav tako zagotavlja obstojni mat učinek, daje koži nežen svilen sijaj, vizualno zmehča obrazne poteze, vlaži kožo, obnavlja njene biološke funkcije, poveča tonus kože in elastičnost.

Mineralni puder

Profimedia
Če je vaša zrela koža zelo občutljiva, potrebujete posebej nežen puder, ki ne maši por in ne draži.

Če je vaša zrela koža zelo občutljiva, potrebujete posebej nežen puder, ki ne maši por in ne draži. Najboljša izbira je v tem primeru mineralni puder. Minerali namreč delujejo pomirjujoče, preprečujejo nečistoče in na splošno varujejo kožo pred vsemi zunanjimi vplivi (seveda je pravi mineralni puder brez dodanih kemikalij, konzervansov, dišav in parabenov). V nasprotju z drugimi pudri se mineralni tudi malo drugače nanašajo, pomembno je, da je pred nanosom koža vedno dobro navlažena in nahranjena. Minerale lahko zmešate v svojo dnevno kremo in tako dobite tekoči puder, podoben obarvani kremi, ali pa jih nanašate v prahu. Stresete jih v pokrovček in vanj pomočite kakovosten čopič iz mehkih ščetin, ki ga otresete ob rob, da odvečni minerali padejo nazaj v pokrovček. Minerale nanašajte od vrha obraza navzdol, s čopičem lahko tudi krožite po koži za bolj enakomerno prekrivnost. Nanose mineralov lahko stopnjujete po želji, pomembno je le, da so ti nanosi tanki. S tem povečate prekrivnost, ne ustvarite pa učinka maske.

Puder za pordelo kožo

Trpite za rozaceo? Rozacea ali kronično vnetje kože je zelo razširjena kožna bolezen, za katero trpi 400 milijonov ljudi po svetu. Najpogostejši simptomi so obrazna rdečica, goreč občutek na koži in zelo vidne žile, papule ali pustule na koži. Seveda je vaša prva jutranja misel, kako bi vse to skrili za pudrom. Na srečo tudi znake rozacee lahko s kozmetiko omilite in prekrijete, pomembno pa je, da ne uporabite kar vsakega pudra in ličila, ki vam pride pod roke. K rozacei nagnjena koža je na splošno bolj občutljiva, zato nanjo le varčno nanašajte izdelke s parfumi in alkoholom. Izogibajte se tudi ličilom, ki se težko odstranijo, izdelkom zoper akne, saj so preveč agresivni. Kožo čistite z nežnim mlekom in jo osušite z mehko brisačko s tapkanjem. Po vlažilni kremi nanjo nanesite tako imenovan hipersenzitiven tekoči ali kremni puder, ki vsebujejo zelene pigmente.

***TEMPLATE B13: PPS (puder v prahu): Če imate zelo suho kožo, se pudru v prahu raje izognite, saj bo še poudaril izsušena mesta. PPS (puder): Prednost transparentnega pudra je v tem, da se prilagodi individualnemu tenu kože. PPS (suha koža): Ker zreli koži po navadi primanjkuje elastičnosti, izberite vlažilni kompaktni puder. RDEČ OKVIR: BIO PUDER Za hkrati suho in zrelo kožo priporočamo izbiro čim bolj organskega in vlažilnega pudra s certifikatom naravne kozmetike (BDIH, ECOCERT …) in sestavinami, kot sta jojobino olje in kamilično olje iz ekološkega kmetijstva. POUDAREK: Če je vaša zrela koža zelo občutljiva, potrebujete posebej nežen puder, ki ne maši por in ne draži.***