Drevo

Drevesa nas lahko naučijo veliko o življenju

Neja Kralj
14. 5. 2022, 14.57
Deli članek:

Vsi ljudje bi imeli veliko koristi, če bi si le vzeli čas, da bi bili pozorni na preproste lekcije, ki jih lahko ponudi eno drevo – eno samo drevo, pa čisto vseeno kakšno in s katerega konca sveta.

profimedia
drevo

Vsak del drevesa je povezan z našo lastno človeško naravo, in ko dovolimo, da nas elementi našega sveta vodijo na tem življenjskem potovanju, se krepimo in rastemo.
Pa poglejmo, kakšnih lekcij nas učijo drevesa in kako so njihove nauke povzeli tisti, ki jih še posebej dobro razumejo.

Sprememba je neizogibna

Vsaka sezona prinaša s seboj mistična dogajanja in svojo čisto posebno očarljivost. Živimo skozi cikle, vzpone in padce ter neskončno paleto voženj z različnimi prevoznimi sredstvi. Izkoristite jih kar najbolje. Transformacija je del našega obstoja. Gore milostno stojijo milijone let. Reke tečejo ne glede na dež ali sonce. Drevesa so prožna. Zavijajo z vetrom, se upogibajo z nevihtami in še naprej cvetijo v svojem okolju.
»Edini način, da lahko živimo, je, če rastemo. Edini način, da lahko rastemo, je, če se spremenimo. Edini način, da se lahko spremenimo, je, če se učimo. Edini način, kako se lahko naučimo, je, če smo izpostavljeni. In edini način, da se lahko izpostavimo, je, če se vržemo na prosto. Naredi to. Vrzi se.« (C. JoyBell C.)

Tudi najmogočnejše drevo lahko pade

Če se sto let staro drevo z najmočnejšimi koreninami lahko sesede, zakaj se vam zdi, da ste nepremagljivi? Naše dojemanje moči in vzdržljivosti je včasih preveč smešno. Niste cementni drog. Ste globoko zakoreninjeni v svojih prepričanjih in skozi življenjsko pot. Vendar vam ni treba ostati vztrajen. Ko stvari postanejo težke, se lahko odločite za »ne«. Lahko zaprosite za pomoč, ko jo potrebujete. Niste tu, da bi se komurkoli dokazovali – razen svoji duši.

Ranljivost ni slabost.

»To življenje je tvoje. Vzemite si moč, da izberete, kaj želite početi, in naredite to dobro. Vzemite si moč, da ljubite tisto, kar želite v življenju, in ljubite pošteno. Vzemite si moč za sprehod po gozdu in bodite del narave. Vzemite moč za nadzor nad svojim življenjem. Nihče drug ne more tega storiti namesto vas. Vzemite si moč, da osrečite svoje življenje.« (Susan Polis Schutz)

Profimedia
Človeštvo je že izčrpalo razpoložljive naravne vire za letos

Ni vam treba prositi za dovoljenje, da se zlomite

Drevo ne prosi drugih dreves, da mu naredijo prostor, preden pade. To samo stori. Ko je čas, da se prepustite, to samo storite. To je del življenja. Pogojeni smo, da skrbno počakamo, da nam drugi omogočijo, da jočemo, se jezimo ali pokažemo kakršnokoli čustveno sproščanje. Odgovorni ste le za svoja čustva. Ne morete pričakovati, da bo kdo drug razumel vaše preizkušnje in stiske. V vas je moč, da si ustvarite svoj lastni srečni vrt.

»Naj te ne bo sram izjokati svoje žalosti. Solze so samo voda, cvetovi, drevesa in sadje pa brez vode ne morejo rasti. Vendar mora biti tudi sončna svetloba. Ranjeno srce se bo zacelilo pravočasno, in ko to stori, se spomin in ljubezen zapreta v našo notranjost, da nas potolažita.« (Brian Jacques)

Vse je sezonsko

Vsi se gibljemo skozi letne čase tako kot narava, vendar pot sami sebi otežujemo. Ne dopuščamo si lahkotnosti, ohlapnosti …. Ko odlagamo vsebino naše čustvene prtljage, si ne dovolimo, da bi jo obnovili in na novo napolnili s svežim. Poslušajte veter. Zaprite oči in dovolite, da zvok narave narekuje dih.
»Živite v vsaki sezoni – ko mine, pa vdihnite zrak, popijte pijačo, okusite sadje in se prepustite vplivu zemlje.« (Henry David Thoreau)

Vsak ima svoj idealen čas

Vsak list na drevesu ve, kdaj je treba vejo zapustiti. Vsako seme, ki pade v tla, ima tempirano povezavo z zemljo, da raste. V življenju ni naključij. Lahko ji rečete božanska intervencija, sinhronost, spokojnost ali usoda. Tam je nekaj večjega, kar nas premakne. Vesolje vedno deluje v našo korist. Okolje pozna skrivnosti dovoljenja in sprejemanja. Vi ste ustvarjalec svojega življenja.

»Povzpenjajte se na gore in se seznanite z njimi. Mir narave se bo stekel vate, ko sonce odteče v drevesa. Vetrovi bodo v vas pihali svojo svežino, viharji bodo vrteli svojo energijo, medtem pa bodo vaše skrbi odletele kot jesenski listi.« (John Muir)

Življenje je mali čudež vseh nas. Dodajte čudeže svojim namenom in dobili boste recept za zadovoljstvo. Bodite kot drevo: nenehno se zibljite in premikajte z letnimi časi. Dovolite, da vam narava priskrbi preprosta darila življenja.