Pogosto prihaja do dilem, kakšna je razlika med repičnim oljem in oljem oljne ogrščice. Ni je, saj gre za isto olje. Danes ga pogosto najdemo na trgovinskih policah, a ga le redko izberemo. A vedeti morate, da gre za zdravo izbiro, saj ima prednost predvsem v maščobno-kislinski sestavi, vsebnosti vitamina E in v visoki točki dimljenja.

Tretja najpomembnejša oljnica

Oljna ogrščica ali repna ogrščica je po lestvici tretja najpomembnejša oljnica na svetu in drugi najpomembnejši vir rastlinskih beljakovin. V semenu najdemo okoli 45 odstotkov olja, 20 odstotkov beljakovin ter številne vitamine in minerale. Znana je tudi po tem, da ima malo nenasičenih maščobnih kislin. Odstotek se giblje do največ osem odstotkov skupne vrednosti, kar je najmanj med vsemi rastlinskimi olji. Nasičene maščobne kisline so sicer potrebne v naši prehrani, a jih najpogosteje zaužijemo z živili živalskega izvora, zato je pomembno, da izbiramo olja s čim manj nasičenimi maščobnimi kislinami.

kmetijstvo, oljna-repica, oljna-ogrščica
Nataša Juhnov
Ob poljih z oljno ogrščico pogosto najdemo tudi čebelnjake, saj cvetovi čebelam zagotavljajo dobro pašo.

Sporna eruka kislina 

V preteklosti so se olju oljne ogrščice odpovedovali zaradi vsebnosti večjih količin eruka kisline, ki je na študijah, ki so bile izvedene na živalih, pokazala negativen vpliv na zdravje srca. Danes se pri pridelavi olja uporabljajo z žlahtnjenjem pridobljene hibridne sorte, ki vsebujejo zelo malo eruka kisline ali sploh nič.

Esencialne kisline

Esencialne maščobne kisline so tiste, ki jih naše telo ne more tvoriti samo in jih moramo zaužiti s hrano. Sem spadajo omega 3 in omega 6 večkrat nenasičene maščobne kisline. Omega 6 najdemo v vseh vrstah olja. Največ je je v sončničnem olju, sledi bučno, nato ogrščično. Tudi omega 3 najdemo v vseh vrstah rastlinskih olj, največ ga vsebuje ogrščično olje, sledi oljčno, nato sončnično in bučno olje. A bolj kot absolutne vrednosti je pomembno njihovo razmerje. Optimalno razmerje med omega 3 in omega 6, ki ga potrebujemo za pravilno delovanje našega telesa, naj bi bilo ena proti pet. Razmerje pri olju oljne ogrščice je ena proti dve, kar predstavlja precej ugodno razmerje za naše telo.