Čiščenje žara

Začela se je sezona žarjenja, Je vaš žar že pripravljen?

Zoran Franc
14. 5. 2022, 07.13
Deli članek:

Jedi z žara so poslastica spomladanskih in poletnih zabav, te pa se rade zavlečejo še v toplo jesen. A za dober užitek potrebujemo tudi žar, ki ga je včasih težko očistiti. Spoznajte nekatere trike.

Dreamstime
rešetka, žar, grilanje

Jedi z žara so gotovo zdrava izbira, nedvomno pa odlična ideja za piknike in druženje s prijatelji, sorodniki ter znanci. Da boste v peki in druženju zares uživali, boste morali poskrbeti tudi za žar, saj bo le očiščen pravo zagotovilo za okusne dobrote. Spoznajte nekatere priročne trike, s katerimi bo vaš žar hitro in preprosto spet čist.

Odstranite staro oglje

Če želite žar še dolgo uporabljati ter pripravljati okusno in zdravo hrano, bo treba začeti pri osnovah. Če je žar ostal umazan od prejšnje peke, se morate čiščenja lotiti od začetka. Najprej očistite posodo, ki služi kot gorišče. Odstranite star pepel in oglje, ki se bosta sicer med vnovično peko zgolj dvigovala ter dimila meso, zelenjavo in sir. Lesni pepel je čistilo, s katerim lahko brezhibno očistite rešetko in kovinske stranice ter ostale dele žara. Tako boste preprosto odstranili tudi masne madeže in žaru povrnili sijaj.

Na vrsti je rešetka

dreamstime
Tudi čebula je odlična rešitev za čiščenje.

Če je od prejšnje peke ostala umazana tudi rešetka, zavihajte rokave. Zdaj, ko je okovje žara očiščeno, je čas, da ga zakurite in na ogenj postavite zažgano rešetko. Pustite, da se ogenj dobro razplamti, če imate pokrov, žar pokrijte, a zagotovite dotok zraka. Pustite, da vročina opravi z zažgano hrano in maščobo, ki je ostala. Nato rešetko snemite z žara in jo dobro očistite z žičnato krtačo. Če je nimate, uporabite aluminijasto folijo. Oblikujte jo v kroglo, s katero boste podrgnili po rešetki. Pomembno je, da odstranite vso maščobo, saj bo ta drugače kriva za prasketanje ognja in »žoltast« okus jedi. Rešetko nato ohladite. Iz finega pepela in nekaj vode naredite gosto pasto, s katero premažite celotno rešetko in dobro podrgnite z gobico. Pepel bo poskrbel, da boste lažje odstranili tiste ostanke, ki jih ogenj ni uspel uničiti. Rešetko le še operite z mlačno vodo in osušite. Pred vnovično uporabo jo premažite z maščobo.