Čistoča doma

Kdaj ste nazadnje očistili krtačo in cev sesalnika?

Zoran Franc
30. 4. 2022, 12.10
Deli članek:

Pripomočke za čiščenje stanovanja marsikdo pozabi očistiti ali pa to počne redko. Tako je tudi s sesalnikom za prah. Po uporabi ga vrnemo v kot, kjer čaka na novo priložnost, morda le zamenjamo vrečko, ko je prepolna. Je to dovolj?

dreamstime
sesalec, čiščenje

Menjava vrečke nikakor ni dovolj, občasno moramo očistiti tudi filter, cev, krtačo ali kateri drugi del. Pogosto se okoli kolesc navijejo odpadli lasje in druga umazanija, ki hitro začnejo motiti delovanje in premikanje sesalnika. A kako se lotiti čiščenja?

Krtače in cev

Čiščenje krtač in cevi bi moralo spadati pod nujna opravila, torej po vsaki uporabi sesalnika. Krtače oziroma druge nastavke naprej snemite in preverite, ali se je v njih nabrala umazanija. Odstranite kosme oziroma večje dele smeti ter nastavke izperite pod tekočo vodo brez pralnega sredstva. Nato jih posušite na zraku. Enako naredite s sesalno cevjo. A še preden jo boste oprali pod tekočo vodo, jo očistite z ročnim omelom. Tako boste preprečili, da bi se v rebrih zadržala umazanija.

Sesalni filtri

Sesalne filtre redno preverjajte in odstranjujte umazanijo, ki se je nabrala med sesanjem. Pri tem uporabljajte mehko krtačo ali pa manjši, ročni sesalnik. Če so filtri pralni, jih redno perite. Svetujemo vam, da uporabljate zgolj vodo in namensko sredstvo za pomivanje posode, odsvetujemo vam uporabo mehčalcev. Pustite, da se filtri dobro posušijo. Papirnate filtre, ki služijo kot dodatno varovalo, po potrebi zamenjajte z novimi.

Sesalniki brez vrečke

Pri čiščenju sesalnika brez vrečke najprej odstranite posodo za prah. Previdno jo izpraznite, nato pa jo operite pod tekočo vodo. Če je umazanija trdovratnejša, dodajte nekaj kapljic detergenta. Potem pustite, da se popolnoma posuši, oziroma obrišite do suhega. Posode nikakor ne vstavljajte v sesalni aparat, dokler je še mokra. Enako velja pri kombiniralnih sesalnikih.

To se pogosto zgodi zaradi slabega čiščenja. Vrtljivo krtačo snemite s cevi in preverite stanje. Odstranite vse skupke umazanije in las, previdno predvsem pri vodilih, s katerimi je krtača vpeta v ogrodje. Nabrano umazanijo po potrebi prestrizite s škarjami, če ne gre drugače. Če se krtača še vedno ne vrti, je morda poškodovan navojni trak. Tega lahko praviloma zamenjate sami; navodila so v brošuri proizvajalca, kjer je postopek natančno opisan.

dreamstime
Po vsaki uporabi sesalnika očistite cev in krtačo ter preverite stanje vrečke. Le tako boste zagotovili nemoteno delovanje.