Zanimivosti

5 razlogov zakaj je treba obiskati Fruško goro

Oglasno sporočilo
28. 4. 2022, 12.06
Deli članek:

Znano je, da sta naravni meji hribovitega Balkana proti severu reki Sava in Donava. Gledano iz smeri sever, je Fruška gora v južnem delu Panonske nižine, se razprostira t.i. „otoška“ gora, znana tudi po svojem nenavadnem imenu: Fruška gora.

Če ste ljubitelj naravnih lepot, ta naravna „pljuča“ Novega Sada in vse Vojvodine vam ponujajo številne možnosti za rekreativni turizem, po njej pa so posejane tudi številne zgodovinske, verske, kulturne in gastronomske vsebine, ki jim boste  posvetili svoj čas in pozornost.
Če načrtujete, da  boste kmalu obiskali Novi Sad, sledi pet razlogov zaradi katerih je obvezno treba obiskati:

1.    Fruškogorska „pijača bogov“, ki skriva razburljivo zgodbo

Rodovitna zemlja Fruške gore je bila od zmeraj popolna kmetijska krajina za vzgoj številnih plemenitih sort vinske trte, iz katerih se pripravlja „pijača bogov“. Zgodovinski viri kažejo, da načrtovano  sajenje in gojenje trte na tem področju izhaja iz časa cesarja Proba (Marcus Aurelius Probus, 3.stoletje n.š.), ki je dovolil, da se tudi v rimskih provincah vzgajajo vinogradi. Od tedaj do današnjih dni, so se v fruškogorskih vinogradih uveljavile določene avtohtone grozdne sorte za bela vina, kot so neoplanta, sirmium, župljanka ali sila, kakor tudi za rdeča vina rumenka in probus.
Turistična organizacija Mesta Novi Sad je pripravila za vse ljubitelje vin kar  šest visnkih poti v vseh smereh Fruške gore in Novega Sada, kjer v določenih vinskih kleteh, poleg pokušnje vina in zanimivih zgodb o njihovih zgodovinah, lahko doživite izkušnjo, kako izgleda združevanje vina in hrane ter da boste tako najbolje občutili, katera jed gre h kateremu vinu.

2.    Eden najstarejših nacionalnih parkov in raj za aktivnen oddih

Ali  ste vedeli, da je Fruška gora eden najstarejših nacionalnih parkov nekdanje socialistične Jugoslavije, ki je ustanovljen leta 1960 ? Zaradi svoje naravne lepote in zanimivega terena, relijefa, je primerna  za peš hojo, gorsko kolesarjenje, pa tudi terensko jahanje konj. Ko pride pomlad in vsa narava ozeleni,  vse tja dokler je jesen ne prelije s svojimi pisanimi barvami, je Fruška gora priljubljen kraj številnih domačih in tujih izletnikov.

3.    „Srbski Atos ali Sveta gora“ z neprecenljivim zakladom

Neprecenljiv zaklad srbske kulturne in duhovne dediščine predstavljajo šestnajst pravoslavnih samostanov, razsejanih po Fruški gori, zaradi katerih je tudi poimenovana „Srbski Atos“. Prvi ohranjeni pisani podatek o srbskih pravoslavnih samostanih na Fruški gori datira iz daljnega leta 1455. Krušedol, Grgeteg, Staro in Novo Hopovo, Vrdnik, Jazak, Velika Remeta, Mala Remeta, Beočin, Rakovac, Divša, Privina glava, Šišatovac, Petkovica so znana stičišča srbske duhovnosti, vere in lepote že od srednjega veka dalje, danes pa so neizogibni del turističnih obiskov in romarskih potovanj.

4.    Kraj za sprostitev in uživanje

Na pičlih dvajsetih minutah počasne vožnje od Novega Sada se boste zapeljali v  Vrdnik, nadaleč znan po termalnih zdravilnih vrelcih in s statusom zračnih termalnih toplic. Tisto, kar Vrdnik naredi popolnega za družinski oddih, rekreacijo in zabavo, je tudi kompleks „Fruške terme“, ki jih sestavljajo devet termalnih bazenov, moderna wellness in spa centra, pa tudi možnost različnih posegov in masaž za sprostitev, tako obraza, kot tudi telesa. V neposredni bližini termalnih vrelcev v etno vasici „Vrdnička kula“ lahko občutite tudi duh preteklih časov, medtem ko so za najmlajše oblikovane različne vsebine v okolici kompleksa.

5.    Številna dogajanja sredi same narave

Da boste sprejeli najboljšo odločitev za idealen termin prihoda v Novi Sad, oglejte si malo koledar manifestacij in se prijavite za športno rekreativno tekmovanje Gorski maraton na Fruški gori. Letos  bo prvič izpeljana tudi manifestacija za ljubitelje rekreativnega kolesarjenja in bivanja v naravi, „Tour de Fruška“. Ta  dogodek ponuja možnost sodelovanja v petih posebnih dirkah, namenjih vsem generacijam.


Turistična organizacija Mesta Novi Sad