Judy Garland in njena izgubljena obleka

Na dražbo kmalu obleka iz filma Čarovnik iz Oza

A.R./STA
30. 4. 2022, 08.24
Posodobljeno: 30. 4. 2022, 08.30
Deli članek:

Prihodnji mesec bodo na dražbi prodajali ponovno najdeno obleko, ki jo je v filmu Čarovnik iz Oza v vlogi Doroteje nosila Judy Garland. Do nedavnega so mislili, da je obleka že izgubljena, a jo je v času karantene odkril nek upokojeni profesor.

čarovnik iz oza.jpg
čarovnik iz oza.jpg

Prihodnji mesec bodo na dražbi ponudili eno izmed Dorotejinih oblek iz kultnega ameriškega filma Čarovnik iz Oza, ki je bila izgubljena in najdena po več desetletjih. V filmu je jo v vlogi Doroteje nosila Judy Garland. Leta 1973 jo je Katoliški univerzi Amerike podarila igralka Mercedes McCambridge, zatem se je za njo izgubila vsaka sled.

Helen Hall, ki dela za avkcijsko hišo Bonhams, je o najdbi povedala: »V času karantene in pandemije novega koronavirusa je upokojeni profesor pregledoval škatle v svoji pisarni. In v eni od njih je odkril izgubljeno obleko«. V studiih MGM evidence o kostumih iz filma ne vodijo, je pa ena od oblek že zgorela v požaru.

V avkcijski hiši se za obleko nadejajo iztržiti med 800.000 in 1,2 milijona dolarjev. Ena od Dorotejinih oblek je bila sicer leta 2015 na dražbi prodana za 1,5 milijona dolarjev, so še pojasnili pri avkcijski hiši.

Izkupiček od prodaje pred kratkim najdene obleke bo namenjen financiranju novega programa filmske igre na eni od ameriških univerz. Obleko bodo ponudili na tradicionalni Bonhamsovi dražbi hollywoodskih memorabilij, ki jo vsaki dve leti pripravijo v Los Angelesu. Letošnja bo 24. maja.

Čarovnik iz Oza je ameriški glasbeno fantazijski film iz leta 1939, nastal v produkciji družbe Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Velja za finančno najuspešnejšo priredbo istoimenskega fantazijskega romana L. Franka Bauma iz leta 1900. Film je v večjem delu režiral Victor Fleming, ki pa je produkcijo zapustil zaradi težav s filmom V vrtincu. V glavni vlogah so ob Judy Garland zaigrali Ray Bolger, Jack Haley in Bert Lahr.