ORGANIZIRAJMO PIKNIK

Ni vrtne zabave brez prijetne družbe in slastnih grižljajev

Mojca Kopriva
27. 4. 2022, 18.00
Deli članek:

Zakaj ne bi na sončen dan pripravili piknika nekje na prostem? Za vse, ki ste komaj čakali na toplejše dni, smo pripravili nekaj odličnih idej in receptov, s katerimi lahko pogostite svoje bližnje.

Dreamstime
Količine, navedene pri receptih, zadoščajo za deset oseb.

Pri načrtovanju vrtne zabave oziroma piknika na prostem najprej razmislite, koliko ljudi boste povabili. Upoštevajte, ali bodo med gosti samo odrasli ali prirejate družinski piknik, kjer bodo tudi otroci. Pri izbiri lokacije imejte v mislih tudi, ali boste športno aktivni ali gre le za manjšo zabavo z nekaj prijatelji ob dobri hrani in pijači. Glavno vodilo pri izbiri lokacije pa je, da mora imeti mesto ustrezno velik raven prostor, kamor boste postavili mizo, na kateri bodo slastne jedi.

Seznam dejavnosti

Da pa se na pikniku ne bo le jedlo in pilo, v zabavni program vključite tudi nekaj športnih dejavnosti, da se bodo gostje tudi malce razgibali. Pomlad vabi k različnim igram, kot so odbojka, nogomet, tenis, metanje frizbija, badminton ipd., omislite pa si lahko tudi kakšne druge skupinske družabne igre, kot so na primer vlečenje vrvi, tek z zavezanimi vezalkami, skakanje z balonom, napolnjenim z vodo, med nogami, skoki v vrečah in druge zabavne igre.

Vabila z načrtom poti

Če nimate domačega vrta, kjer bi lahko priredili vrtno zabavo in boste prostor za piknik najeli, poskrbite, da bodo gostje brez težav prišli do želene lokacije. Na vabilo ne pozabite napisati dneva in ure zabave ter drugih pomembnih informacij, na primer napotek za ustrezna oblačila in obutev ter priporočil, da seboj prinesejo športne pripomočke. Če bo piknik vključeval tudi športno-družabne dejavnosti, priložite še zemljevid oziroma načrt poti do lokacije.

Razmislite o meniju in pripravite hrano

Upoštevajte raznovrstnost povabljenih gostov in kakšna hrana jim je pri srcu oziroma ali se držijo kakšnih posebnih diet. Najbolj praktično je, da pripravite pestro izbiro hladnih jedi, tako da si lahko vsakdo postreže, ko mu najbolj ustreza. Ponujamo vam nekaj idej za slastne kanapeje in grižljaje, s katerimi si boste zagotovo prislužili pohvale in pripravili nepozaben piknik.

ZLOŽENI KANAPEJI

Sestavine za 20 kosov:

več tankih rezin temnega kruha

200 g narezanega trdega sira

150 g narezane šunke

1 skodelica sirnega namaza z okusom

1 žlička kurkume in sol

kosi paprike in peteršilj za okras

Priprava:

Iz kruha, sira in šunke izrežemo oblike jajca. Sirnemu namazu dodamo kurkumo in sol po okusu. Kruh namažemo z namazom, nanj položimo sir, namažemo z namazom, dodamo šunko, sir ter še enkrat šunko in sir. Na tak način naredimo vse kanapeje. Ostanek namaza damo v okrasno dresirno vrečko in okrasimo zgornjo plast (sir) kanapeja. Dodamo papriko in peteršilj. Postrežemo.

SODČKI IZ LISTNATEGA TESTA

Sestavine za 24 kosov:

 1 zavitek listnatega testa

 1 jajce

 ščepec soli

 neolupljeno sezamovo seme za posip

Za nadev:

 150 g rikote

 80 g modrega sira

 sol, poper

 grozdje in peteršilj za okras

Priprava:

Listnato testo razvaljamo. Izrežemo kroge s premerom od štiri do pet centrimetrov in pri polovici izrežemo sredino (kot pri izdelavi lepljenih linških piškotov). Polne kroge položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Po robovih jih namažemo s stepenim jajcem, posolimo. Prekrijemo s krogi z izrezano sredino in potresemo s sezamom. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, dokler ne porumenijo. Po peki naj se ohladijo. Vmes pripravimo sirni nadev. Rikoto stepemo z naribanim modrim sirom, rahlo solimo in popramo. Sodčke okrasimo z nadevom, dodamo grozdje in posujemo s svežim peteršiljem.

GRIŽLJAJI S PANCETO IN HRUŠKO

Sestavine za 25–30 kosov:

250 g rezin okrogle pancete

500 g tankih rezin edamca

7 ali 8 hrušk

100 g solate ledenke

Priprava:

Hruške operemo, razrežemo in odstranimo peščišča. Iz vsake hruške naredimo po osem krhljev. Solato razdelimo na liste, očistimo in operemo. Vsako rezino pancete najprej obložimo z rezino edamca, na sredino položimo nekaj lističev solate in na njih položimo krhelj hruške. Vse skupaj zvijemo v stožec in položimo na servirni krožnik. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin.