OKRASNE GRMOVNICE

Prve liste so pognali tudi grmički hibiskusa

Mare Koren
27. 4. 2022, 10.15
Deli članek:

Na okrasnih vrtovih je liste pognal tudi hibiskus, ki v začetku poletja navduši z velikimi cvetovi čudovitih barv in velja za barvito popestritev vrta. Nekateri med njimi pa so tudi užitni. Jih poznate dovolj?

Arhiv
Cvetovi hibiskusa popestrijo vsak okrasni vrt.

Hibiskus prepoznamo po velikih cvetovih z dolgim pestičem in prašniki. Če bi ga hoteli opisati z barvami, bi jih našteli več: od bele in bež do rožnate, živo rdeče in vijoličaste. Pogosto ga opazimo na okrasnih vrtovih, v parkih, na terasah in še kje. Lahko bi rekli, da velja za eno najpogosteje gojenih rastlin. V tem času sejemo semena, medtem ko sadike sadimo v začetku ali ob koncu poletja.

Več kot 200 sort

Danes poznamo več kot 200 sort hibiskusa, med njimi pa so tudi užitne; te predvsem v Afriki in Arabiji uporabljajo za pripravo čajev. Med seboj se razlikujejo tudi po razmerah, v katerih uspevajo. Nekatere sorte za uspešno rast potrebujejo trosko podnebje, spet druge so veliko odpornejše in prenesejo tudi mraz in zmrzal. Če hibiskusa še ne poznate dovolj, je dobro vedeti predvsem naslednje: na vrtu mu namenite dovolj prostora, vsaj meter do meter in pol v vse smeri; če naj bi bil videti kot grm, ga sproti obrezujte, sicer se bodo stebla prepletla in zrasla v drevo, tudi do 2,5 metra visoko. Hibiskus nato v začetku poletja, okoli junija, zacveti in ima osupljive cvetove z vsaj petimi cvetnimi listi in dolgim osrednjim pestičem, med katerimi so moški in ženski cvetovi.

dr. Sabina Šegula
Cvetovi hibiskusov lahko v premeru dosežejo tudi 20 in več centimetrov.

Posadite ga na sončno mesto v zavetrju

Kje boste gojili hibiskus, je odvisno predvsem od sorte. Če živite na območju s toplejšim podnebjem, ga lahko posadite na prosto, v hladnejšem podnebju pa ga v zimskih mesecih raje preselite v notranjost ali mu privoščite dobro zastirko, ki ga bo obvarovala pred zmrzaljo. Je trajnica, ki izvira iz toplejših predelov, kjer temperature načeloma ne padejo pod 10 stopinj Celzija. Kam ga boste sadili, je torej odvisno od nihanja temperature. Vsekakor pa je pomembno, da mu namenite dovolj svetlobe, za uspešno rast potrebuje dovolj sonca. Večina sort dobro uspeva, če so izpostavljene neposredni jutranji sončni svetlobi in lahko uživajo v soncu do poznega večera. Sonca mu torej zagotovite vsaj od šest do osem ur. Čeprav mu prijajo sončna rastišča, sicer ljubi tudi veliko vlage in dobro odcedno zemljo. Pri gnojenju uporabite gnojila uravnotežene sestave (dušik, fosfor in kalij) ali specializirana gnojila, primerna posebej za hibiskuse.