UPOŠTEVAJTE NASVETE

Kaj morate vedeti pred prvim najemom avtodoma

ZPS
26. 4. 2022, 21.20
Posodobljeno: 1. 3. 2023, 20.28
Deli članek:

Prihajajo prvomajski prazniki, ki bodo marsikoga ponesli na prvi zaslužen dopust. Tudi vi razmišljate, da bi se na pot odpravili z avtodomom? Kaj morate vedeti, preden se odločite za najem.

Dreamstime
Kazni za presežno maso vozila so precej visoke, nadzor je sicer odvisen od posamezne države, a tveganje za pokvarjen dopust je preveliko.

Ne glede na to, ali ste že vozili tako veliko vozilo, kot je avtodom, se je z vsakim dobro spoznati in se pred potjo zapeljati po znanih cestah, saj so avtodomi lahko tudi daljši od sedmih metrov. Ob dolžini in širini, ki krepko preseže dva metra, morate biti zlasti pozorni na višino, zaradi katere so tudi višje veje dreves zelo blizu, marsikateri podvoz pa celo prenizek.

Kako je poskrbljeno za potnike

Če je voznikovo in sovoznikovo okolje v avtodomu skoraj enako kot v kombiju, pa je za največ tri dodatne potnike sedenje povsem drugačno. Zadaj se namreč sedi na klopi ob mizi. Seveda so na voljo varnostni pasovi, a oblazinjenje je drugačno, zato se lahko pojavi težava predvsem pri zapenjanju otroških avtomobilskih sedežev. Med vožnjo je treba sedeti, sprehajanje po bivalnem delu ali celo ležanje na posteljah ni dovoljeno.

Kako je sestavljen bivalni del

Bivalni del sestavljajo odlagalna mesta v številnih visečih omaricah, tudi v kakšni večji omari. Na voljo je manjša kuhinja s štedilnikom in hladilnikom. Kopalnica s kemičnim straniščem ima precej omejen, a pogosto pametno razporejen prostor. Postavitev ležišč je odvisna od tipa avtodoma. Za udobnejše potovanje je priporočljivo najeti malce večji avtodom, da se izognete vsakodnevnemu sestavljanju in razdiranju ležišča na prostoru jedilnega kotička.

Prostor za prtljago

V zadku avtodoma je bolj ali manj velik prostor za prtljago in druge stvari (cevi, kabli, zložljiva zunanja miza in stoli, orodje ...). V večje »garaže« boste lahko shranili tudi štiri kolesa. Sicer jih boste obesili na prtljažnike na zadku avtodoma. Pomemben del prostora zavzema osnovna »infrastruktura«, v katero spadajo predvsem rezervoarja za čisto in odpadno vodo ter plinska posoda z ustrezno napeljavo.

Skrite pasti

Pred začetkom vožnje je treba poskrbeti, da je vsa prtljaga dobro pritrjena, kar zlasti velja za predmete, ki jih vozite v bivalnem prostoru. Kakršnokoli premikanje ali ropotanje je ne samo moteče, ampak tudi nevarno in se hitro konča z razbitjem ali drugo škodo. Obenem je treba poskrbeti, da prtljaga ni pretežka. Večino avtodomov lahko vozite z izpitom za kategorijo B, kar pomeni, da skupna masa vozila ne sme preseči 3500 kilogramov. Ker je že sam avtodom, brez potnikov in prtljage, lahko težak skoraj tri tone, je jasno, da prostora za veliko dodatne obtežbe ni.