PREŽENIMO JIH IZ SVOJIH DOMOV

Tako se boste preprosto znebili obiskov mravelj

Mare Koren
27. 4. 2022, 12.04
Deli članek:

Pomlad je v naše domove poleg svežega zraka prinesla tudi nepovabljene goste. Tokrat govorimo o mravljah, ki precej hitro zavohajo sled do hrane. Da bi jim preprečili vstop, preizkusite naslednje rešitve.

Dreamstime
Ne puščajte hrane na pultih in mestih, kamor lahko mravlje prosto pridejo.

Očistite košare s sadjem, kjer se sčasoma naberejo ostanki olupkov in sokovi. Iz košar s kruhom odstranite drobtine in sledi moke, koše za smeti pa dobro očistite z limoninim sokom.

Kljub temu da jih je lepo opazovati, njihovo organiziranost, marljivost in prizadevnost, vseeno nismo veseli, ko v dolgi vrsti zakorakajo v naš dom. Mravlje. Drobne, a precej nadležne. Naenkrat se znajdejo na kuhinjskem pultu, v shrambi, košu za smeti, predalih z moko in sladkorjem, sladkarijah … Skratka, povsod so. Poznate zvijače, s katerimi jih boste odvrnili od svojega doma? Katera so sredstva, ki zares učinkujejo?

Vstopno mesto

Še preden se jih lotite, poiščite vstopno mesto, skozi katerega mravlje vstopajo v vaš dom. Določitev tega mesta je zelo pomembna, saj jih boste le na način, da jim preprečite vstop v dom, tudi zares pregnali iz njega. Tja nato nastavite zaščitno sredstvo pred škodljivci in jim omogočite vstop.

Pasti

V bolje založenih trgovinah lahko najdete tudi posebne hišice, v katerih se skriva strup, ki bo mravlje pognal v pogubo, nedvomno pa »odpeljal« iz vaših domov. Strup bo verjetno pripotoval tudi do »kraljice« in gnezdo bo uničeno.

Redna higiena

Zakitajte majhne razpoke in špranje v tleh, skozi katere se lahko poleg mravelj v stanovanje prikradejo tudi nadležni ščurki. 

Mravlje najpogosteje zaidejo v kuhinjo ali kopalnico, saj tam najdejo največ hrane. Te prostore zato dosledno očistite. V kuhinji pospravite vso odprto hrano na policah in jo zaprite v posode na navoj, do koder mravlje ne bodo imele dostopa. Dobro obrišite delovne površine in mize ter očistite ostanke hrane. Očistite tudi predale z mačjo ali pasjo hrano, prav tako njihove posodice, saj so idealno mesto za njihov postanek. Redno odnašajte smeti in biološke odpadke.

Očistite s kisom

Mravlje ne marajo kisa, zato bo ta idealno čistilo za vse prostore. Kis pomešajte z nekaj vode in detergentom ter z mešanico dobro očistite tako kuhinjo kot kopalnico. Kis bo poskrbel za dezinfekcijo prostorov, obenem pa mravlje odvrnil, da bi spet zakorakale vanj. Mravlje ne marajo kislih stvari, zato se lahko pred njimi obranite tudi z limoninim sokom, ki ga lahko uporabite namesto kisa.