HPV in rak

Najnevarnejše različice virusa povzročajo raka

Mojca Kopriva
30. 4. 2022, 12.10
Deli članek:

Človeški papilomavirusi (HPV) so virusi v koži in sluznicah, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okužimo vsi. Večinoma so nenevarni, a tisti, ki niso, lahko povzročajo raka materničnega vratu.

Zarja Jana
Virus HPV povzročajo take spremembe materničnega vratu, da lahko privedejo do raka .

Virusna okužba se prenaša s telesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, kot so ljubkovanje, stiki s kožo genitalnega predela, vaginalni, analni in oralni spolni odnosi. Med deli telesa jo lahko prenašamo tudi z rokami. Okužba se lahko prenese tudi z matere na otroka.

Katere bolezni povzročajo HPV

Poznamo več kot 200 genskih različic HPV, ki jih imenujemo genotipi. Okoli 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil in predela okoli zadnjika. Večina okužb ni nevarna in ne povzroča nobenih težav. Ko povzroči bolezen, pa je ta odvisna od različice HPV, s katero se okužimo. Nevarnejši HPV povzročajo predrakave spremembe in raka. Nevarnejših genotipov je okoli 13, med njimi je daleč najpogostejši HPV 16, sledi mu HPV 18. Dolgotrajna okužba s temi genotipi lahko povzroči predrakave spremembe in raka materničnega vratu, redkeje pa tudi raka nožnice ter zunanjega spolovila, zadnjika in raka ustnega dela žrela pri obeh spolih. Od okužbe do razvoja raka mine po navadi več let, tudi od 10 do 30. Manj nevarni HPV povzročajo genitalne bradavice in spremembe sluznice spolovil, ki praviloma ne napredujejo v raka. Med njimi sta najpogostejša genotipa HPV 6 in HPV 11. Tudi kožni genotipi povzročajo različne vrste kožnih bradavic. Med njimi so najpogostejši HPV 2, HPV 27 in HPV 57.

Kako potekajo okužbe s HPV

Večina okužb s HPV poteka brez znakov bolezni in zanjo sploh ne vemo. Te okužbe so prehodne in minejo brez posledic v enem do dveh letih. Celo okužbe z nevarnejšimi genotipi HPV so najpogosteje le prehodne narave in nikoli ne bodo povzročile bolezni. Včasih pa so dolgotrajne in v mirujočem, precej nevarnem stanju. Če jih povzročajo nevarnejši tipi HPV, lahko povzročijo predrakave spremembe visoke stopnje. A ker tudi te spremembe praviloma ženski še ne povzročajo nobenih težav in so prostemu očesu nevidne, jih lahko odkrijejo le z mikroskopskim pregledom brisa materničnega vratu, ki ga odvzame ginekolog. Znan je tudi kot test PAP, poimenovali pa so ga po njegovem izumitelju, grškem zdravniku Georgu Papanicolaou. Pozitiven izvid še ne pomeni, da imate že kar predrakave ali rakave spremembe materničnega vratu, potrebujete pa dodatne ginekološke preglede, da zdravnik preveri, ali je okužba povzročila patološke spremembe ali ne. Pozitiven test HPV pa kliče po zdravljenju.

Zdravljenje predrakavih sprememb

Predrakave spremembe materničnega vratu operativno zlahka odstranijo, po zdravljenju tudi ne bi smeli imeti težav z zanositvijo. A če se je maternični vrat z izrezovanjem nekoliko skrajšal, je plod bolj ogrožen zaradi prezgodnjega poroda. Spremembe celic nižje stopnje pa po navadi zdravijo zgolj z laserjem. Okužbe z manj nevarnimi HPV lahko povzročijo genitalne bradavice, ki jih opazite kar sami ali pa jih odkrije ginekolog, lahko tudi dermatolog. Tudi zdravil naj bi jih le dermatolog.

Dreamstime
Klamidijo pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Vedno sočasno zdravimo tudi spolnega partnerja.